Leedu president: Ukraina on kodusõja lävel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikumeeleolud Kiievis Iseseisvuse väljakul 19. veebruaril.
Hommikumeeleolud Kiievis Iseseisvuse väljakul 19. veebruaril. Foto: SCANPIX

Ukraina vägivald on läinud üle igasuguste piiride ja riik on kodusõja lävel, ütles Leedu president Dalia Grybauskaitė kolmapäeval ja kutsus valitsust opositsiooniga kõnelusi pidama.

Rahvusvaheline kogukond peab tegema kõik, et aidata Ukrainal rahumeelne lahendus leida, rõhutas ta.

«Ukraina vägivald ja verevalamine on läinud üle igasuguse piiri. Ülemäärane jõukasutus ei ole lahendus. Kiiresti on vaja valitsuse ja opositsiooni kokkulepet. Sündmused Maidanil ei vasta demokraatia, inimõiguste ega vabaduste austamise põhimõtetele,» ütles praegu Lõuna-Koread külastav Leedu riigipea avalduses.

«Ukrainas toimuval ei ole õigustust, ma nimetaksin seda isegi kuritegelikuks See käib mõlema poole - nii valitsuse kui opositsiooni selle osa kohta, kes provotseerib agressiivselt samme, mis viivad verevalamise ja surmadeni.»

«Ukraina on tõesti kodusõja lävel ning ükski rahvusvaheline ühendus ega kogukond ei saa seal toimuvat toetada,» sõnas Grybauskaitė taunivalt.

Leedu president hoiatas, et Ukrainat võivad oodata Euroopa Liidu ja rahvusvahelise ulatusega sanktsioonid.

Ta kannustas valitsust opositsiooniga kõnelema ja kinnitas, et rahvusvaheline kogukond aitab Ukrainal rahumeelset lahendust leida.

Teisipäeval puhkenud vägivald on nüüdseks nõudnud 25 meeleavaldaja ja miilitsa elu, vigastatuid on sadu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles