Mihkelson: EL peab Ukrainas toimuvale reageerima reaalsete sammudega

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits

Euroopa Liit peaks Ukraina olukorrale reageerima reaalsete sammudega ning otsima sinna rahvusvahelise vahendaja, ütles riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson pärast tänahommikust komisjoni istungit koos välisminister Urmas Paetiga.

Täna toimub Brüsselis Euroopa Liidu kõrgemate diplomaatide kohtumine, kus arutatakse positsioone ja kujundatakse EL ühist nägemust Ukrainas toimuva suhtes. Mihkelsoni sõnul peab sellel olema vähemalt kaks rõhuasetust.

«Üleskutsele vägivald peatada peaks Euroopa Liit reaalse sammuna üritama leidma ikkagi rahvusvahelist vahendustegevust,» märkis Mihkelson. «Kas see on näiteks praegune OSCE eesistuja Šveits või keegi riigi või personaalse isikuna euroliidu kontekstis, on arutamise küsimus.»

Teine oluline küsimus puudutab nende Ukraina võimuorganites olevate isikute mõjutamist, kes on seotud sealsete sündmuste eskaleerumisega. «Ehk siis diplomaadid peaksid arutama personaalsete majandushuvide vastu seatavate sanktsioonide küsimust. Kui palju siin ühisosa leitakse, on iseasi,» rääkis Mihkelson.

Kolmanda küsimusena arutas riigikogu väliskomisjon võimalusi, kuidas riigid saaksid veel abi anda Ukrainas kannatada saanutele. «Ka Euroopa Liit peaks selles suhtes aktiivsust üles näitama, midagi Ukraina võimudega koostöös pakkuma - kui võimalik. Kui mitte, siis läbi kodanikuühiskonna või –organisatsioonide.»

«Sündmuste seis Ukrainas on arusaadavalt väga dünaamiline ja keeruline on eeldada, et lähiajal võidakse leida poliitilise lahenduse moment. Sest kahjuks toimus sündmuste eskalatsioon just hetkel, kui justkui oldi lähedal, saavutamaks mingigi toimiv kokkulepe lahendada vastuolud Ukrainas demokraatlikul viisil, parlamendi kaudu põhiseaduse muudatuse või muu muudatuse kaudu,» tõdes Mihkelson.

Mihkelsoni sõnul oli hea tõdeda, et välisminister Urmas Paeti ja väliskomisjoni arvamustes valitses Ukrainas toimuva hindamises konsensus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles