ÜRO Julgeolekunõukogus põrkusid Türgi ja USA huvid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli armee rünnak Gaza sektorisse teel olnud abilaevade konvoile, milles hukkus vähemalt kümme inimest, tõi kaasa moslemite viha.
Iisraeli armee rünnak Gaza sektorisse teel olnud abilaevade konvoile, milles hukkus vähemalt kümme inimest, tõi kaasa moslemite viha. Foto: AP/Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu arutas Iisraeli sõjaväe ja Gaza sektorisse suundunud abikonvoi vahel aset leidnud intsidenti ja nõudis juhtunu sõltumatut uurimist.

Suletud uste taga enam kui 12 tundi kestnud erakorralise koosoleku tulemusena leidis maailmaorganisatsioon, et ööl vastu 31. maid aset leidnud kokkupõrke asjaolud peab välja selgitama sõltumatu uurimine, mis on kiire, erapooletu, usaldusväärne ja läbipaistev, vahendas uudisteagentuur AFP.

Tegemist oli erakorralise kohtumise kokku kutsunud Türgi ja Ühendriikide vahelise kompromissiga. Ankara nõudis julgeolekunõukogult karmimat reaktsiooni, USA esindaja ÜRO juures Alejandro Wolff avaldas aga varem arvamust, et usaldusväärse uurimise suudab läbi viia ka Iisrael üksinda.

Ka nõudis julgeolekunõukogu Iisraelilt konvoeeritud kuue abilaeva ja kinnipeetud tsiviilisikute kohest vabastamist. Iisraeli raadio varasemate teadete kohaselt viidi ülekuulamisele 480 Palestiina toetajat, 48 saadeti pärast deporteerimist Iisraeli sadamasse riigist välja.

Mehhiko saadik ÜRO juures Claude Heller, kes on ühtlasi julgeolekunõukogu president, luges ette avalduse, milles organisatsioon mõistis hukka vähemalt kümne tsiviilisiku elu nõudnud vägivaldsed sündmused.

Julgeolekunõukogu avaldas ka muret Gaza sektori humanitaarolukorra pärast. Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamas kontrollitav Gaza on muust maailmast ära lõigatud juba 2007. aastast. Vaatamata rahvusvahelisele survele pole Iisrael kontrolli piirialade üle lõdvendanud, mistõttu Tel Avivi süüdistatakse rahvusvahelise humanitaarseaduse rikkumises.

Iisrael on põhjendanud blokaadi aga vajadusega ohjeldada Hamasi võitlejaid ning on korduvalt pommitanud Egiptuse-Gaza piiril asuvaid tunneleid, mida kasutatakse salakauba ja -relvade smugeldamiseks. Juudiriigi luureallikate teatel kasutavad Hamas ja teised äärmusrühmitused tunneleid ka Iisraeli sõdurite röövimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles