Kiievi meedikud näevad lõpmatut vigastatute ja hukkunute voolu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe Kiievi erakliiniku medõed vaatamas mööduvaid meeleavaldajaid.
Ühe Kiievi erakliiniku medõed vaatamas mööduvaid meeleavaldajaid. Foto: SCANPIX

Kiievi meedikud töötavad ööpäev läbi ja palehigis, et aidata tänavavägivallas viga saanuid. Alates 18. veebruarist on märulipolitsei ja meeleavaldajate kokkupõrgetes surma saanud kümned ja viga rohkem kui 1500 inimest.


Kiievi 17. haigla peaarsti Mõkola Djomini sõnul on hukkunutest paljude surma põhjuseks püssikuul.

Tänasel pressikonverentsil kirjeldas ta viimaseid ohvreid järgmiste sõnadega: «Kuul sisenes läbi silmakoopa ja jäi pidama ajju. Teine mees suri, kui kuul tungis tema rindkerre, läbides kopsu ja maksa. Kolmandal juhtumil said pihta maks ja põrn. Neljas isik suri peavigastusse pärast lööki.»

Kiievi haiglatesse voolab pideva jadana vigastatud ja sandistatud patsiente. Mõlemad pooled on kasutusele võtnud tulirelvad.

Meeleavaldaja Anatoli meenutas, kuidas ta sai tõsiselt viga, kui granaat tabas tema mõlemat jalga ja ta ootamatult püksata jäi. «Mu pehmendustega jakk päästis mu,» tunnistas ta haiglavoodist. «Ma tulin teadvusele kahe meetri kaugusel, kingadeta, ribadeks pükstega.»

Surnute ja vigastatute hulka nägevad meedikud võrdlevad oma töötingimusi sõjaolukorraga.

Lisaks tavalistele haiglatele on Maidani lähedale rajatud ka mitu välihaiglat, üks nendest katedraali. Euromaidani peameediku Olha Bogometsi sõnul on tema poole pöördunud massiliselt inimesi, kes pakuvad abi, ravimeid, sidemeid ja isegi verd.

Hoolimata riietest ja kiivritest, mis peaks neid ülejäänutest selgelt eristama, pole ka meedikud ise vägivallast pääsenud. Mitmed nende seast on sattunud ohvrite hulka.

Euromaidani vabatahtlik Olga Aivazovska kirjeldas, kuidas granaat rebis küljest ühe kannatanutele appi tulnud meditsiinitöötaja käe. Aivazovska aitas mehe toimetada Kiievi haiglasse, kus ta praegu lebab intensiivravi osakonnas.

«Üks tema käsi rebiti küljest ja teine sai tõsiselt põletada,» kirjeldas Aivazovska. «Tema rindkere ja alakeha on raskelt vigastatud ning kahjustada on saanud ka tema nägu. 19. veebruar oli tema sünnipäev. Kõik, mida ta meile öelda suutis, oli nimi ja ema kontaktandmed.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles