Valge Maja on Ukraina vägede käitumisest šokeeritud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilbi ja gaasimaskiga preester eile Kiievi kesklinnas.
Kilbi ja gaasimaskiga preester eile Kiievi kesklinnas. Foto: SCANPIX

Valge Maja on sellest šokeeritud, et Ukraina väed pöörasid automaatrelvad meeleavaldajate vastu. Pressisekretäri Jay Carney kutsus Ukraina võime üles valitsusvägesid eesliinilt tagasi kutsuma.

«Meid šokeerisid pildil Ukraina julgeolekujõududest, kes tulistasid automaatidest nende oma rahvast,» sõnas Carney. «Me kutsume president Viktor Janukovõtšit üles viivitamatult julgeolekujõud Kiievis kesklinnast tagasi tõmbama ja austama inimeste õigust rahumeelselt protestida. Ka ärgitame me meeleavaldajaid end rahumeelsel moel väljendama,» lisas ta.  

Lisaks kutsus Carney üles Ukraina sõjaväge konflikti mitte sekkuma ning sõnas, et kriisi peaks lahendama poliitiliste vahenditega. Pressisekretär lisas ka, et Washington teeb oma liitlastega koostööd, et vägivalla põhjustajad võetaks vastutusele.

USA kaitseministeerium kordas Valge Maja öeldut ning väljendas pettumust, et Ukraina kaitseminister Pavel Lebedev oli keeldunud kõigist USA ametivenna Chuck Hageli katsetest ühendust saada.  

«Me oleme nüüd viimased seitse päeva, mil vägivald eskaleerus, püüdnud kaitseministrit kätte saada,» teatas reporteritele Pentagoni pressiesindaja kontradmiral John Kirby. Ta lisas, et siiani pole Ukraina kaitseministeerium vastanud.

Eile õhtul soovitas USA kõigil oma kodanikel Ukraina-reisid edasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles