Postimees Kiievis: tuhanded ukrainlased mälestasid surma saanud protestijaid

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtuks olid Kiievi kesklinna kümnetes paikades lillesülemite kõrval süüdatud sel nädalal kokkupõrgetes surma saanud protestijate mälestuseks hulganisti küünlad. Inimesed tõid lilli üha juurde, mõned riputasid kimbu külge ka väikse plastmassist risti, mida tänaval laiali jagati.

Ka valitsuskvartal, mis pikalt oli tavalise kiievlaste jaoks läbimatu olnud, oli nüüd jalutajaid täis. Valitsushoone ette oli moodustunud tuttav rivi kilpidega meestest, kuid nüüd täitsid seda rolli Maidani omakaitseväelased. Ülemraada nii tugevalt valvatud ei olnud, seal põlesid paaris kohal tünnlõkked ja laigulistes riietes noorsandid mängisid üksteisega jalgpalli.

Ülemraada juures olid koha sisse võtnud ka peamiselt vanemad naisterahvad, käes plakatid, millel väljendus erinevas sõnastuses vastumeelsus eile vanglast vabastatud Julia Tõmošenko võimuletuleku võimaluse suhtes.

Nädala verised sündmused ei toonud siiski kesklinna vaid mälestajaid, kuid ka ärivaistuga ukrainlased. Näiteks läks väga hästi müügiks täna 2014 Euromaidani kalender, iga kuu juures mõni sümboolne ja vahel ka verine pilt möödunud sündmustest.  Praegu oli saada vaid mustvalgeid kalendreid, kuid müüja sõnul on varsti saadaval ka värvilised versioonid. 35 grivnat (2,9 eurot) maksval kalendril ostjatest puudust ei olnud.

Maidani laval peetakse aga jätkuvalt kõnesid, nõutakse seda, et Ukrainast saaks normaalne riik ja et see riik püsiks ka ühena. Teise seas käis kõnelemas Gruusia endine peaminister Mihheil Saakašvili. Rahvast on väljakul praegugi palju, mitme tuhande ringis ning ka protestijad on ise teatanud, et veel pole põhjust laagrit kokku pakkima hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles