Postimees Donetskis: kommunistid ja aktivistid valvavad Lenini kuju

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Donetski kesklinnas on Lenini kuju ees kohad sisse võtnud eriilmeline kamp, kuhu kuuluvad nii kohalike kommunistide esindajad kui ka näiteks praegu eelkõige kuju ja korra kaitsmisele keskenduv Idarinne.

«Olen siin hommikust saati olnud, kuulda on, et linnas käivad provokatsioonid. Peab kaitsma. Mis edasi saab, ei tea,» sõnab kuju ees seisev Idarinde aktivist Volodja.

Väljakul viibivad inimesed on pea eranditult vaenulikult meelestatud. Eriti ärritab neid Ukraina parlamendi hiljutine otsus keelata vene keele soodusseisund teatud Ukraina piirkondades. Nimelt tühistas ülemraada eile 2012. aasta otsuse, mil vene keel kuulutati teiseks ametlikuks keeleks Odessa, Harkivi, Hersoni, Mõkolaivi, Zaporižžja, Dnipropetrovski, Luganski ja Donetski oblastites ning Sevastoopoli linnas.

Donetski elanik Tatjana sõnab, endal pisarad silmas, et ta on terve elu vene keeles mõelnud, kõnelnud ja vaikinud. «Lenini kuju on siin seisnud, kui mina abiellusin, tõin ma siia lilli,» sõnas ta veel. Kaastulnud erkroosade huultega sõbranna kiitis ainult kaasa.

Venelane Aleksandr ütleb, et tema jaoks ukraina keel ei ole keel. Paistab, justkui mõistaks mees seaduse tühistamise all seda, et nüüd keelatakse Donetskis ka vene keeles kõnelemine. «Kui ta nüüd ütlen midagi halvasti ukraina keele kohta, on uute seaduste kohaselt oodata kinniminekut,» sõnab ta.

Ukraina meeleavalduste taga näeb ta aga selgelt USA mõju. «Ameerika poolt organiseeriti, et tulistati üht tööd ja teist,» selgitab ta oma nägemuse järgi möödunud nädalal Kiievis toimunud veriseid sündmusi. «Seda tehti selleks, et rahvas konfrontatsiooni ajada ja kodusõda tekitada.» Asja ülemaks eesmärgiks on aga Venemaa presidendile Vladimir Putinile pahandusi põhjustada, sest Sotši olümpia tõttu olid tal käed-jalad tööd täis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles