USA politoloog Brzezinski: Ukraina peaks eeskujuks võtma Soome

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA politoloog Brzezinski: Ukraina peaks eeskujuks võtma Soome
USA politoloog Brzezinski: Ukraina peaks eeskujuks võtma Soome Foto: SCANPIX

Mainekas majandusväljaanne Financial Times kirjutas, et Ukraina peaks oma edasises arengus võtma eeskujuks Soome.

Sellise mõtte käis välja USA tuntud politoloog Zbigniew Brzezinski, edastab Helsingin Sanomat.

«Soome on peaaegu ideaalriik, mis suudab Euroopa suurriikide poliitikat Ukrainas toimuva tõttu tasakaalus hoida,» kirjutas politoloog.

Brzezinski poolt kirjeldatud Soomet ei ole siiski olemas, sest tema arvates ei ole Soome ELi liige, vaid neutraalne riik.

Brzezinski rõhutab, et nii Venemaa kui EL on huvitatud, et Ukraina oleks nende mõjusfääris.

President Viktor Janukovõtši võimult tagandamine möödunud nädalal tingis selle, et Ukraina kurss Venemaa suunas peatus ja algas uus lähenemine ELi suunas.

Brzesinski arvates sobib Ukrainale Soome mudel, kuna see aitab rahustada Venemaad ja tagada, et Ukrainas ei muutu olukord veelgi ebastabiilsemaks

«USA peaks kinnitama Venemaale ja president Vladimir Putinile, et Ukraina Venemaa poliitika on tulevikus samasugune nagu on olnud Soome Venemaa poliitika. Naaberriigid, mis austavad teineteist ning millel on laiaulatuslikud majandussuhted,» selgitas politoloog.

Brzezinski arvates peaks USA kinnitama ka seda, et Ukraina loobub sõjalistes liitudes osalemisest, mida Venemaa peab endale ohuks. Eelkõige on selleks NATO.

Vladmir Putin ja Saksamaa kantsler Angela Merkel kinnitasid möödunud pühapäeval, et Ukraina on nende silmis iseseisev riik, kuid samas kardetakse, et venelaste elu võib seal nüüd ohus olla.

Brzezinski sõnul oleks üllatav, kui Putin ei reageeriks endistest Nõukogude Liidu riikidest kokku panna tahetud Euraasia liidu plaani murenemisele.

Soome asjatundjate sõnul ei näe Brzezinski Soome praegust positsiooni õiges valguses ning Soome ei pruugi praeguses olukorras olla Ukrainale eeskujuks.

«Soome ei ole enam ammu selline riik nagu külma sõja ajal. Soome on osa EList ja Brzezinski unustab selle,» selgitati.

Soomlasi üllatas see, et tavaliselt väga täpne Financial Times ei parandanud Brzezinski Soome viga.

Poola juurtega Brzezinski oli 1977-1981 USA presidendi Jimmy Carteri julgeolekunõunik. Ta toetas suhete normaliseerimist Hiina Rahvavabariigiga ning täiendava relvastuskontrolli lepet Nõukogude Liiduga. Tema ametiaega jäi ka Iraani islamirevolutsioon ning Nõukogude invasioon Afganistani. Brzezinski läks ajalukku ka kui äge nõukogudevastane.  

USA 2008. aasta presidendivalimistel oli Brzezinski üks Barack Obama välispoliitilisi nõuandjaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles