Turtšõnov: käsitleme igasugust Vene vägede liikumist sõjalise agressioonina

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnov.
Ukraina presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnov. Foto: SCANPIX

Ukraina presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnov hoiatas Venemaad sõjalise agressiooni eest Krimmi autonoomses vabariigis, kus relvastatud isikud hõivasid täna hommikul kohaliku valitsuse ja parlamendi hoone.
 

«Igasugust vägede liikumist käsitletakse sõjalise agressioonina,» ütles Turtšõnov Kiievis parlamendile.
Turtšõnov kutsus Sevastoopolis paikneva Vene Musta mere laevastiku sõjaväelasi mitte lahkuma oma baasi territooriumilt.

Ukraina kutsus täna välja Venemaa ajutise esindaja Kiievis, et edastada Moskvale nõudmine austada Ukraina territoriaalselt terviklikkust. Ukraina välisministeerium teatas Vene asjurile Andrei Vorobjovile antud kirjas, et Venemaa peab austama Ukraina iseseisvust, suveräänsust ja eksisteerivaid piire.

Moskva kutsus eelmise nädala lõpus oma Ukraina saadiku kodumaale konsultatsioonidele.

«Pöördun Vene Musta mere laevastiku juhtkonna poole nõudmisega: kõik sõjaväelased peaksid jääma territooriumi piiresse, mis on paika pandud Ukraina-Vene leppega. Igasugust vägede liikumist väljaspool seda territooriumit käsitletakse sõjalise agressioonina,» ütles Turtšõnov täna ülemraadas.

Presidendi kohusetäitja hoiatas Ukraina vaenlasi katsete eest olukorda destabiliseerida ning ohustada riigi iseseisvust, suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.

Ta kutsus kohe moodustama valitsust, mis kohustuks tagama ukrainlaste julgeolekut ning taastama seaduse ja korra.

Turtšõnovi sõnul kestab tänane ülemraada istung seni, kuni uus valitsus on ametisse kinnitatud. «Ukraina suudab kaitsta oma iseseisvust, suveräänsust ning territooriumi puutumatust,» lubas ajutine riigipea.

Ta teatas, et on andnud korralduse rakendada Krimmi rahva kaitseks kõiki vajalikke meetmeid ning taastada kontroll Simferopolis hõivatud valitsuse ja parlamendi hoone üle.

«Kodanike kaitsmiseks tuleb rakendada kõiki vajalikke meetmeid. Hoonete hõivamise eest vastutavaid isikuid tuleb karistada seadusega ette nähtud korras. Kutsun kõiki ukrainlasi rahulikuks jääma ning patrioote kaitsma administratiivhooneid vaenuõhutajate ja ekstremistide eest. Kõiki katseid hõivata administratiivhooneid käsitletakse riigivastaste kuritegudena,» ütles Turtšõnov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles