Time'i top 10: mänguasjahullused

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silly Bandz
Silly Bandz Foto: AP/Scanpix

Uudisajakiri Time koostas nimekirja viimastel kümnenditel kõige rohkem rahvamasse ostma tõmmanud mänguasjadest.

1. Silly Bandz
Ehk eesti keeli lollakad käepaelad. Nagu tõdeb Time, on arusaamatu, miks lastele meeldivad kummist erikujulised käepaelad – ehk nende kirgaste värvide tõttu –, aga igatahes kujutavad need endast tõsist probleemi klassiruumis.
Sestap ongi mitme USA osariigi koolid, näiteks Texase, Florida ja New Jersey omad, nende kandmise klassis keelanud. Lisaks sellele, et need tõmbavad millegipärast ära õpilaste tähelepanu, väidavad osad haridusasutused, et liiga paljude kummipaelte ümber käe kandmine on ohtlik, sest võib noored veenid kinni tõmmata.

2. Bratzi nukud
Vulgaarsevõitu välimusega Bratzid saabusid mänguasjapoodidesse aastal 2001 ning tõrjusid välja eelmised 40 aastat nukuriiuleid valitsenud siresäärse ning märksa väiksema ja tagasihoidlikumalt meigitud peaga Barbie.
2006. aastal ületas Bratzide müük Barbiede müügi, kuid seepeale otsustas oma moenuku kaitseks välja astuda Mattel. Nimelt kaebas Mattel kohtusse Bratzide tootja MGA Entertainmenti väites, et uute vulgaarnukkude leiutaja töötas nende väljamõtlemise ajal veel Mattelis, mistap Bratzide autoiõigus kuulubki hoopis neile. Kohus otsustas, et MGA Entertainment peab maksma Mattelile 100 miljonit USA dollarit

3. Furbyd
Suurte plaksuvate silmadega armsalt lamisev karvane Furby ilmus esimest korda rahvusvahelisele mänguasjanäitusele aastal 1998. Tehnilise loomakese edasiarendatud versioon muutus aga soovimatuks külaliseks USA luureagentuurides, kes pelgasid, et inimhääli matkiv elukas võib korrata ka konfidentsiaalset infot, ning lennukeis, kus patareidega töötav mänguasi liigitus väljalülitamist vajavaks isiklikuks elektroonikaks.

4. Tamagotchi
Ilmus müüki aastal 1996. Elektrooniline mänguasi, mis näeb välja üsna kole võrreldes kaks aastat hiljem saabunud Furbyga ning nõuab loomakest meenutavast karvapallist märksa rohkem tähelepanu. Esimesed Tamagotchid «surid», kui nende omanik ei pühendanud nende toitmisele ja lõbustamisele piisavalt suurt osa oma kooli- ja puhkeajast. Hiljem tehti ka pisut mõõdukamad versioonid, mille ekraanile ilmus surmateate asemel lihtsalt kiri «Mäng läbi.».

5. Tickle Me Elmo
Ehk eesti keeli «kõdista-mind-Elmo». Pehme ja karvane mänguasi, mis itsitab ja vibreerib, kui teda kõdistada, muutus oma saabumisaastal 1996 tõeliseks müügihitiks. Toonaste jõulude eel esines Elmot osta soovivate ameeriklaste seas nii hirmsaid rüselemisi, et kaotati koguni teadvusi ja murti ribisid.

6. Beanie Babies
Tillukesed pehmed loomad võidutsesid mänguasjapoodides aastal 1995. Kaks aastat hiljem püüdis nende abil oma Happy Mealide müügiedu tõsta McDonalds.

7. Tasod
Traditsioon nende ümmarguste lätakatega mängida pärineb 1920ndate Hawailt, kus piimapudeli korgid muutusid menukaks ühe meierei tööliste seas. Uueks hitiks said erinevate piltidega tasod 1990ndate keskel Nintendo-põlvkonna seas.

8. Cabbage Patch Kids
Ümaranäolised kapsalehelapsed tulid USAs müüki aastal 1982. See nukk oli menuk läbi 1980ndate, kuid 1988. aastal oli nukkude esialgne tootja sunnitud kaubamärgi suurte võlgade tõttu müüma Hasbro kontsernile.

9. Rubiku kuubik
Ungarlase Ernö Rubiku 1974. aastal leiutatud mõtlemismängust on saanud üks kõigi aegade rohkem müüdud ja ostetud mänguasju.

10. Lemmikkivid
Kui sa tahad endale looduslikku lemmikut, keda ei peaks kunagi toitma, kasima, ravima ega välja õpetama, siis on kõige targem võtta kivi. Selle mõtte peale tuli 1975. aastal Gary Dahl, kes hakkas müüma lemmikkive. Kuigi need mänguasjad olid hitt vaid ühel hooajal ja maksid kolm dollarit ja 75 senti tükist, tegid need äriidee väljamõtlejast mõne kuuga miljonäri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles