Egiptuse sõjavägi esitles imevahendit HIV vastu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse senine armeejuht ja pärast valitsuse tagasiastumist tõenäoline presidendikandidaat Abdel Fattah al-Sisi.
Egiptuse senine armeejuht ja pärast valitsuse tagasiastumist tõenäoline presidendikandidaat Abdel Fattah al-Sisi. Foto: SCANPIX

Egiptuse sõjavägi kinnitab, et on loonud seadme, mis suudab tuvastada ja ravida nii HI-viirust ja AIDS-i kui C-hepatiiti. Nii Egiptuse avalikkus kui teadlased suhtuvad uudisesse aga skeptiliselt.


Seadme arendamisest räägiti avalikkusele esimest korda pühapäeval, mil sõjaväe teadlased edastasid pressiteate, kus kinnitasid, et on saavutanud teadusliku läbimurde hepatiidi ja AIDSi testimisel ning selle jaoks pole tarvis isegi mitte vereproovi, edastas France24.

Leiutis, mida nimetatakse Täieliku Ravi Seadmeks, suudab väidetavalt kõigest paari päevaga inimese viirusest terveks ravida ning selleks pole vaja mitte mingisugust lisasekkumist.

Seade, mis tuvastavat viirusi elektromagnet lained analüüsides, meenutab käepideme ja pika antenniga karpi ning sõjaväeteadlased olevat selle arendanud välja Egiptuse armee loodud pommituvastusseadmest. Videos, kus seadet kasutatakse, on näha, kuidas antenn patsiendi suunas võbeleb. Egiptuse TV kanalile Sada al-Balad edastatud info kohaselt kasutab seade seejärel elektromagnetlaineid, et tappa viirus ning muuta see aminohapeteks.

Ülejäänud maailmaga Egiptuse sõjavägi oma imeseadet jagada ei kavatse. Egiptuse päevalehe Al-Ahram andmetel kinnitas kindralmajor Abdullah Taher, et seda ei tehta, et kaitsta seadet suurte farmaatsiatehaste ja nende huvides tegutsevate riikide eest.

Positiivse vastuvõtu osaliseks sõjaväe imeseade aga ei saanud ning avalikkus on selle suhtes äärmiselt kahtleval seisukohal. Glasgow ülikooli nakkushaiguste spetsialist Emma Thomson sõnas BBC-le, et seadme tööpõhimõtte võimalikkust ei tõesta teaduses mitte miski.

Sotsiaalmeedias süüdistati juba ka Egiptuse uut valitsust alatus eneseupitamises ning püüdlustes ebapopulaarset sõjaväge rahvale meelepärasemaks teha.

Egiptuses elab väga palju inimesi C-hepatiidiga – viirus mõjutab suisa ligi 15 protsenti elanikkonnast.

Egiptuse luuletaja, näitleja ja tunnustatud intellektuaal Ahmed Abdel-Raheem kommenteeris, et seadme puhul ei paista olevat tegu mitte meditsiinilise vaid suisa poliitilise imega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles