Rootsi ekskolonel: Gruusia kriis sunnib mõtlema kaitsele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi naissõdur õppustel.
Rootsi naissõdur õppustel. Foto: AFP / Scanpix

Rootsi ekskolonel kirjutas sel nädalal avaldatud arvamusloos, et sealne sõjavägi peab hakkama tulevikku pikaajalisemate sihtidega vaatama.

Praegune kriis Gruusias peaks Rootsile meelde tuletama vajadust oma piire efektiivsemalt kaitsta, eriti Gotlandi saart, väidab Rootsi relvajõudude ekskolonel Bo Pellnäs, kelle kirjutist vahendas The Local.

Ta kurdab ajalehes Svenska Dagbladet, et Rootsi sõjavägi, mis Külma sõja ajal mängis Põhja-Euroopas tasakaalustavat rolli, on praeguseks peaagu täiesti oma mõju kaotanud ja teda ei nähta ümbruskonnas enam tõsise tegijana. Selle põhjuseks olevat Rootsi keskendumine lühiajalistele ohtudele, vältides arutelu pikaajalistest ohtudest.

Pellnäsi arvates peaks Rootsi olema võimeline esimesena jõudma konfliktipiirkondadesse. Juhul kui julgeolekuolukord peaks halvenema ja kui Venemaa jätkab enda sõjaväe üles ehitamist praegusel kujul, on arutelu võimalikust NATO või euroliidu sõjajõudude ennetavast saatmisest Balti riikidesse vältimatu.

Sama oluliseks jääb Rootsi vägede esimesena jõudmise võime Gotlandi saarele. Pellnäsi hinnangul tegi Rootsi rumalalt, tuues oma väed Gotlandilt ära, sest see saar on strateegiliselt olulise tähtsusega. Tema arvates peab Rootsi mõista andma, et on valmis Gotlandi kaitsma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles