Nigeeria ja Kamerun muudavad riigipiiri

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeeria kalur Guinea rannikul
Nigeeria kalur Guinea rannikul Foto: Reuters / Scanpix

Nigeeria valmistub Kamerunile üle andma Bakassi poolsaart, mille rahvusvaheline kohus määras 2002. aastal naaberriigile.

Lipuvahetamise tseremoonia on turvakaalutlustel ära jäetud. Rahvusvaheline kohus põhines 19. sajandi koloniaallepingule Suurbritannia ja Saksamaa vahel, teatab Ghana Ringhääling.

Nigeeria oli selle otsuse vastu, kuid andis viimaks rahvusvahelisele kohtule järele. Osa potentsiaalselt naftarikastest aladest läks Kamerunile juba kaks aastat tagasi.


ÜRO peasekretär Ban Ki-Moon on kirjeldanud piirivaidluse lahendamist kui «mudelit piirivaidluste läbirääkimistega lahendamiseks.»


Enamus kohalikest peab end nigeerlasteks. Nigeeria on eraldanud piirkonna, kuhu Bakassi elanikud saavad kolida, kuid sellel pole sidet merega. See on tekitanud pingeid, sest paljud Bakassi elanikud on kalurid. Poolsaar ulatub Guinea lahte ja selle lähedastes vetes võib leiduda naftat, mida seni pole piirivaidluse tõttu saanud otsida. Mõlemad riigid hakkavad merepõhja koos uurima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles