Ühenduse G7 riigid mõistsid Venemaa käitumise hukka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa agressiooni vastu avaldati eile meelt paljudes suurlinnades. See foto on tehtud New York Citys.
Venemaa agressiooni vastu avaldati eile meelt paljudes suurlinnades. See foto on tehtud New York Citys. Foto: SCANPIX

Maailma juhtivad tööstusriigid mõistsid pühapäeval ametlikus avalduses hukka Venemaa käitumise ja liigitasid selle Ukraina suveräänsuse selgeks rikkumiseks.

Avalduses on riike nimetanud sümboolselt G7-ks, Venemaa võeti ühenduse kaheksandaks liikmeks 1997. aastal.

Avalduse kohaselt ei ole Venemaa tegutsemine vastavuses G8 ühenduse väärtuste ja põhimõtetega ning seetõttu ei saa Suurbritannia, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapan ja USA osaleda juunikuus korraldatava Sotši tippkohtumise ettevalmistamises.

Riigid mõistsid hukka, et «Venemaa Föderatsioon on selgelt rikkunud Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust».

Avaldusele andsid allkirja ka Euroopa Ülemkogu ja Euroopa Komisjon ning selle edastas Valge Maja.

Ukraina uued võimud kuulutasid eile välja mobilisatsiooni ja peaminister Arseni Jatsenjuk hoiatas, et riik on katastroofi lävel. Jatsenjuk süüdistas Venemaad sõja kuulutamises.

Ukrainale kuuluval Krimmi poolsaarel tegutsevad 27. veebruarist saadik eraldusmärkideta sõjaväelased, kes arvatavalt tegutsevad Moskva korraldusel.

Vene parlamendi ülemkoda ehk föderatsiooninõukogu kiitis laupäeva õhtul ühehäälselt heaks president Vladimir Putini taotluse kasutada Vene vägesid Ukraina territooriumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles