Ukraina välisminister: praeguses kriisis saame arvestada üksnes endaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid Simferopoli külje all asuva Perevalne sõjaväeosa juures.
Vene sõdurid Simferopoli külje all asuva Perevalne sõjaväeosa juures. Foto: SCANPIX

Ukraina välisministri kt Andri Deštšitsa sõnul saab Ukraina-Vene vastasseisus arvestada ainult endaga ja kasutada diplomaatiat.

«Me loodame lääneriikide läbirääkimistele Venemaaga. Kuid kahjuks ei taha venelased vestelda mitte üksnes meiega, vaid ka meie partneritega. Jutt käib eelkõige konsultatsioonide pidamisest Budapesti memorandumi alusel. Venemaa keeldus sellistel konsultatsioonidel osalemast,» rääkis Deštšitsa ajalehele Kommersant-Ukraina.

Ajakirjanik küsis, kas Ukraina peab vajalikuks pöörduda sõjalise abi saamiseks lääne poole? «Mina toetan seisukohta, et igasugused konfliktid tuleb lahendada rahulikul viisil, kasutades diplomaatilisi võtteid. Kui Venemaa suunast tuleb selge agressioon ja relvade kasutamine, siis loomulikult peame paluma abi.»

«Kuid me peame mõistma, et saame arvestada üksnes endaga. Mitte keegi teine peale meie endi ei kaitse meie kodumaad, keegi ei tee seda nii nagu me ise,» ütles ta.

Arvamust sellest, et Ukraina relvajõud pole sellises seisundis, mis võimaldaks konkureerida Vene sõjaväega, kommenteeris ta: «Ukraina rahvas on väga tugev, ta on seda juba näidanud.»

Deštšitsa kinnitas, et 1. märtsi õhtuse seisuga polnud Vene välisministeerium temaga kontakti otsinud. «Nii pole ma saanud rääkida oma Vene kolleegiga, välisministri Sergei Lavroviga. Kuigi edastasime nii neljapäeval, reedel kui laupäeval telefonivestluse soovi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles