Salolainen: Putini unelm on purunemas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväelased Krimmis Perevalnes Ukraina piirivalvepunkti juures.
Vene sõjaväelased Krimmis Perevalnes Ukraina piirivalvepunkti juures. Foto: SCANPIX

Soome parlamendi väliskomisjoni aseesimehe Pertti Salolaise sõnul pole läänes mõistetud seda, kui tähtis on Ukraina Venemaa suure strateegia jaoks.

Kuigi Ukraina kriisi kiire eskaleerumine on Euroopat üllatanud, pole Soome parlamendi väliskomisjoni ja kaitsekomisjoni liidrid kriisi tõsidusest või sõjalise jõu kasutamise ohust Euroopas üllatunud.

«Maailmas püütakse järgida rahvusvahelist õigust, kuid eksisteerib ka sellest tugevam õigus. Ka tänapäevases Euroopas on võimalik, et poliitilisi eesmärke üritatakse saavutada traditsiooniliste jõumeetoditega,» rääkis kaitsekomisjoni esimees Jussi Niinistö YLE hommikuprogrammis.

«See, et kriis on niivõrd tõsine, pole iseenesest üllatav. Siin on küsimus selles, milline saab olema Ukraina rahva ja maa hing tulevikus ning kuhu see on suunatud,» jutustas Salolainen YLE hommikuprogrammis.

Tema sõnul pole lääneriigid mõistnud Ukraina tähtsust Venemaa suures strateegias. «Vladimir Putini suureks unelmaks on olnud Euraasiasse majandusühenduse ehitamine, kuid see unistus on nüüd murenemas. Ukraina oleks olnud selle keskne blokk. Putin ei saa kogu Ukrainast ilma jääda ja seetõttu ründab Venemaa nii tugevalt vastu kui saab.»

Jussi Niinistö arvates on Krimmi kriis saavutanud tõenäoliselt lae, kuna Venemaa on võtnud poolsaare tegelikult juba oma valve alla. «Nüüd on suurem küsimus see, et mis juhtub Ida-Ukrainas. Praegu tundub olukord seal rahulik, kuid lähipäevadel saab näha, mis suunas liikuma hakatakse,» rääkis ta.

Nii Salolaineni kui Niinistö sõnul hakkab Krimmi tulevik tõenäoliselt sarnanema Lõuna-Osseetia ja Abhaasia omaga. Konflikt on seal külmutatud ja piirkonnad eksisteerivad justkui iseseisvate, kuid Vene mõjusfääri kuuluvate aladena.

«Kui Venemaa jääb rahule sellega, et haarab Krimmi oma huvipiirkonda, siis sellest peaks piisama karmi käe poliitikat pooldavatele inimestele, kes seisavad Putini selja taga.» rääkis Salolainen.

Niinistö sõnul sisaldab Ukraina kriis midagi õpetlikku ka Soomele ehk siis veenvat kaitsevõimet läheb vaja ka tulevikus. «Ukrainal pole usutavat kaitset. Venemaa sai võimaluse tegutseda nagu ise tahtis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles