Müllerson: Ukrainas toimuva juured said alguse Kosovos

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Müllerson.
Rein Müllerson. Foto: Liis Treimann

Praegu Ukrainas toimuv kriis on mitmekihiline ning selles võib peegelduda maailma tulevik, arvab rahvusvahelise õiguse ekspert Rein Müllerson.

Ta avaldas saates «Vabariigi kodanikud», kus seekord oli jutuks Ukraina kriis, arvamust, et see, mida Venemaa teeb, on agressioon, ent mitte okupatsioon ega annektsioon, Venemaa rikub Müllersoni hinnangul ÜRO 1974. aasta põhikirja artiklit 3 paragrahv nelja agressiooni definitsiooni, vahendas ERR Uudised.

Müllerson juhtis tähelepanu Venemaa presidendi Vladimir Putini sõnadele, et Venemaa tegevus on legitiimne, sõna «seaduspärane» pole Putin kasutanud, selline rahvusvahelise õiguse õõnestamine on eksperdi sõnul pärast külma sõja lõppu paraku korduvalt aset leidnud.

«Kosovo puhul öeldi, et see ei ole küll seaduspärane, aga see on legitiimne, tähendab midagi suuremat ja tähtsamat kui rahvusvaheline seadus, mina olen hoiatanud oma raamatutes ja artiklites - ärge tunnustage Kosovot! Pärast Kosovot tuli kohe Abhaasia ja Põhja-Osseetia, tungimine Iraaki 2003 ja nii edasi, Venemaa kasutab neid samu sõnu, neid samu definitsioone väga hästi,» rääkis Müllerson, kelle hinnangul peegeldub praegu Ukrainas maailma võimalik tulevik, küsimus on, kas maailm muutub ühepooluseliseks, kus demokraatlikud riigid koos liitlastega valitevad maailma, või tuleb maailmast multipolaarne maailm, kus igaühel on oma mõjusfäär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles