Rekordarvu Nobeli rahupreemia kandidaatide hulgas on ka Putin ja Snowden

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Tänavu kandideerib Nobeli rahupreemiale rekordarv, 278 kandidaati, kelle hulgas on ka Venemaa riigipea Vladimir Putin, USA luureprogrammid lekitanud Edward Snowden ja Pakistani koolitüdruk Malala Yousafzai.

«Preemiale esitatud kandidaatide arv kasvab pea iga aastaga, mis näitab et preemia vastu on aina suurem huvi,» ütles Nobeli instituudi juht Geir Lundestad uudisteagentuurile AFP.

Nobeli instituut kogunes teisipäeval esmaskordselt selle aastanumbri sees, et vaadata üle kandidaatide nimekiri. Rahupreemia laureaat kuulutatakse välja 10. oktoobril Oslos.

Nagu tavapäraselt, keeldus komitee kandidaatide nimesid avalikustamast, ent Lundestadi sõnul on 278 nomineeritu hulgas ka 47 organisatsiooni.

Kandidaatide hulgas ka Vladimir Putin

Tõnäoliselt on kandidaatide hulgas ka Vene Föderatsiooni president Vladimir Putin, kes esitati rahupreemia kandidaadiks seoses tema rolliga Süüria kriisis.

«Maailmarahvaste vaimse ühtsuse ja koostöö akadeemia esitas meie riigipea selle kõrgeima rahuvalveauhinna kandidaadiks. Me teame väga hästi, missugust rahuvalverolli on meie president etendanud mitmes meie riigi raskes piirkonnas,» ütles selle akadeemia president Georgi Trapeznikov oktoobri alguses Moskvas pressikonverentsil.

Akadeemia asepresident Beslan Kobahhija osutas omakorda Putini kaalukale rollile Süüria konflikti lahendamises.

«Vladimir Putin tegi kõik võimaliku Süüria konflikti rahumeelseks lahendamiseks. Ta kinnitab oma isikliku eeskujuga ustavust rahule - mitte sõnade, vaid tegudega,» ütles Kobahhija toona.

Rahupreemia Snowdenile?

Jaanuari lõpus esitas Norra endine minister Bård Vegar Solhjell Venemaal elava USA luureprogrammide lekitaja Edward Snowdeni Nobeli rahupreemia kandidaadiks.

«Ta aitas kaasa äärmusliku taseme paljastamisele, kuidas riigid üksteist ja kodanikke jälgivad,» põhjendas sotsialistist endine keskkonnaminister Sohjell Norra Nobeli komiteele koos parteikaaslase Snorre Valeniga saadetud kirjas.

Rahupreemia kandidaatide esitamine ei ole kuigi raske, sest tuhanded inimesed, nende hulgas seadusandjad, ministrid ja ka ülikooliprofessorid saavad oma kandidaadid üles seada. Samuti said esimesel kohtumisel kandidaate esitada ka rahupreemia komitee liikmed.

Mullu pälvis Nobeli rahupreemia Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) oma ulatuslike jõupingutuste eest maailma keemiarelvadest vabastamise nimel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles