Põhja-Korea: sõda võib iga hetk alata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdur vaatab binoklitega Lõuna-Korea poole.
Põhja-Korea sõdur vaatab binoklitega Lõuna-Korea poole. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea diplomaat ütles täna ÜRO tuumakonverentsil Genfis, et pinged Korea poolsaarel on seoses sõjalaeva Cheonan juhtumiga niivõrd teravaks muutunud, et sõda võib puhkeda iga hetk.


Ri Jang-Gon, Põhja-Korea alalise esindaja asetäitja ÜRO juures, süüdistas ränga olukorra põhjustamises Lõuna-Koread ja Ühendriike, vahendas AFP.

Rahvusvaheline uurimiskomisjon teatas 20. mail, et Cheonani uputas märtsis Põhja-Korea allveelaevalt tulistatud torpeedo. 46 meremehe elu nõudnud rünnakut on nimetatud tõsiseimaks agressiooniks stalinistliku režiimi poolt pärast 1953. aastal vaherahuga lõppenud Korea sõda.

Pyongyang on süüd eitanud ning ähvardanud Lõuna-Koread sõjaga. Ka Ri kordas täna, et Põhja-Korea polnud laevahukuga kuidagi seotud.

Ta väitis, et tema kaasmaalased «pingutavad maksimaalselt, et 2012. aastaks täita eesmärk saada võimsaks ja jõukaks riigiks». Selleks on aga vaja rahumeelset keskkonda, ütles ta.

«Rahuleping on ainus edukas ja mõistlik moodus muutmaks Korea poolsaar tuumarelvadest vabaks,» lisas ta.

Samas hoiatas ta, et Põhja-Korea on valmis kiirelt reageerima igasuguste karmide meetmete vastu, muu hulgas ka täiemahulisele sõjale.

Lõuna-Korea delegaat vastas Rile, et Cheonani rünnak oli 57 aasta taguse vaherahu karm rikkumine ja et tõendeid Põhja-Korea süüst ei ole võimalik ümber lükata. Ta nentis, et põhjanaabri tänane avaldus täidab eeskätt propagandaeesmärki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles