Gazprom ähvardab Ukraina gaasitarned peatada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi logo Peterburis.
Gazpromi logo Peterburis. Foto: SCANPIX

Vene energiahiid Gazprom hoiatas reedel Ukrainat gaasitarnete peatamise eest, kui Kiievi uued võimud ei maksa ära 1,89 miljardi dollari suurust võlga.

«Ukraina on de facto lõpetanud gaasi eest tasumise... Me ei saa gaasi tasuta tarnida. Ukraina kas tasub võla ja maksab praeguste tarnete eest, või ähvardab teda naasmine 2009. aasta alguse olukorda,» ütles Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller ajakirjanikele.

2009. aastal jättis peatas Gazprom gaasitarned Ukrainasse ja gaasita jäi ka suur osa Euroopa Liidust. Euroopa saab kolmandiku vajaminevast gaasist Venemaalt.

Milleri sõnul oli reede viimane päev veebruarikuu gaasi eest maksta.

«Gazpromi arvele ei ole makset laekunud. Võlg on kasvanud ja ulatub nüüd 1,89 miljardi dollarini (1,36 miljardi euroni),» sõnas ta.

Gaasi kinnikeeramisega karistataks Ukraina uut valitsust, mis tuli võimule pärast Moskva-meelse presidendi Viktor Janukovõtši kukutamist 22. veebruaril. Venemaa on keeldunud uut valitsust tunnustamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles