Soome ajakirjanik: Janukovõtš kaotas reaalsustaju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalse eratelejaama TVK töötajad Viktor Janukovõtši esinemist edastamas.
Regionaalse eratelejaama TVK töötajad Viktor Janukovõtši esinemist edastamas. Foto: SCANPIX

Ukraina tagandatud presidendi Viktor Janukovõtš rääkis täna justkui elaks ta mingis teises maailmas, nentis pressikonverentsi jälginud Iltalehti toimetaja Jaakko Isoniemi.

«Ma olen elus,» kinnitas kunagine riigipea paar korda. See lause sisaldas ainsat usutavat sõnumit, mis tema suust kuulda sai. Isoniemi hinnangul oli pilt sürrealistlik, sest võimu ja reaalsustaju kaotanud mees korrutas jätkuvalt, et praegune valitsus on illegaalne ja et tema on endiselt Ukraina legitiimne president.

Ta esines nii, nagu ei saaks oma olukorrast üldse aru ja ähvardas naasta Kiievisse, nentis Soome ajakirjanik. Janukovõtš kinnitas, et on armee ülemjuhataja ja on oma sõnul kindel, et sõjavägi ei allu kurjategijate käsklustele.

«See kõne tõi meelde Egiptuse tagandatud diktaatori Hosni Mubaraki, Liibüa kunagise diktaatori Muammar Gaddafi ja Süüria võimutüürist kinni hoidva Bashar al-Assadi avalikud esinemised. Silma hakkas ka mitmeid Iraagi eksjuhi Saddam Husseini jooni,» lisas Isoniemi.

Vahe oli selles, et ka Janukovõtš ise ei uskunud oma sõnumit. Ebaseaduslik, hunta, konstitutsioonivastane, neofašistid, ultranatsionalistide bande olid sõnad, mida ta kasutas.

Ta ründas ka Ameerika Ühendriike, tõdedes, et illegaalsetele valitsustele ei tohi abi osutada. «Ühendriikidel pole mingit seaduslikku alust anda majanduslikku abi neile bandiitidele, neile jõukudele,» rääkis Janukovõtš Ukraina üleminekuvalitsusele viidates.

Maidani verevalamistest rääkides veeretas ta süü meeleavaldajate õlgadele ja väitis, et need tulistasid omasid.

«Au Ukrainale! Kõik saab minu riigis korda. Tänan,» ütles ta ja lahkus saalist.
Janukovõtš oli oma sõnumi edastanud, ühtegi küsimust talle esitada ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles