Kariibi mere riigid nõuavad Euroopa riikidelt orjapidamise eest kahjutasu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kariibi mere riigid nõuavad Euroopa riikidelt orjapidamise eest kahjutasu
Kariibi mere riigid nõuavad Euroopa riikidelt orjapidamise eest kahjutasu Foto: Wikipedia.org

Kariibi mere riigid tahavad saada kahjutasu Euroopa riikidelt, kus tegeleti orjakaubandusega.

Kariibi Ühenduse (CARICOM) liikmesriikide juhid leppisid selle suhtes kokku eile USAs Miamis toimunud kohtumisel, edastab Reuters.

Kariibi mere riikide sõnul on Euroopa võimud osasüüdlased orjuseajastul toimunud massimõrvades, rassilises diskrimineerimises ja inimõiguste rikkumises.

Orjuseaja mõjud on neis riikides seni tunda, kuna vaesus on laialt levinud ja areng on aeglane. Orjapidamine keelati paljudes riikides ära 19. sajandi keskel.  

«Euroopa riigid on keeldunud tunnistamast oma vastutust või maksma kahjutasu kannatanute ja hukkunute järeltulijatele. Kolonisatsioon tekitas haavad, mida tuleb nüüd ravida,» seisis CARICOMi teates.

CARICOM ootab ka orjapidamisega tegelenud Euroopa riikidelt andeks palumist ning piirkonna rahvusvaheliste võlgade kustutamist.

CARICOMi riigid esitavad ametliku petitsioonidokumendi aprillis. 

CARICOM palkas oma õiguste kaitseks maineka Briti advokaadibüroo Leigh Day, mis tegeleb inimõigustega. Lisaks asutati igas kompensatsiooni nõudvas riigis reparatsioonide komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles