Serbia soovib ÜRO kohtu hinnangut Kosovo iseseisvumise kohta

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovo pass.
Kosovo pass. Foto: Reuters / Scanpix

Serbia soovib ÜRO Rahvusvaheliselt Kohtult (ICJ) seisukohta Kosovo iseseisvumise seaduslikkuse kohta.

Serbia välisminister Vuk Jeremic teatas, et palus ÜRO asepeasekretärilt Asha-Rose Migirolt võtta võimalusel teema arutlusse järgmisel kuul toimuval ÜRO Peaassamblee koosolekul. Ühtlasi kinnitas Jeremic, et Serbia aktsepteerib kohtu otsust «olgu see, milline tahes», vahendas Reuters.

«Kuigi Rahvusvahelise Kohtu ICJ otsus on nõuandev ja mitte siduv, saan ma öelda, et Serbia kindlasti aktsepteerib seda,» kinnitas Jeremic. See tähendab, et Serbia on valmis ka tunnistama Kosovo iseseisvust.

Kosovo kuulutas end iseseisvaks 17. septembril. Kosovo sõltumatust on tänaseks tunnustanud kokku 43 riiki, nende seas ka Eesti ja suurem osa teistest ELi liikmesmaadest, kuid kosovaride iseseisvust pole tunnustanud Serbia kõrval ka Venemaa.

Serbia läänemeelne valitsus on viimasel ajal parandanud suhteid Euroopa Liiduga ja on sõjakuritegude eest süüdistatava Radovan Karadžići vahistamise eest saanud rahvusvaheliselt üldsuselt tunnustussõnu. Mitmete ekspertide hinnangul on Kosovo iseseisvuse tunnustamine võtmeküsimuseks Serbia liitumisel euroliiduga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles