Soome peaminister: sanktsioonidest kaotaksid nii Venemaa kui ka EL

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jyrki Katainen
Jyrki Katainen Foto: SCANPIX

Täna parlamendis üles astunud Soome peaministri Jyrki Kataineni sõnul tähendaksid Euroopa Liidu ja Venemaa vastastikused sanktsioonid kahju mõlemale poolele.

Kataineni sõnul valmistavad Ukraina kriisi tõttu halvenenud ELi ja Venemaa suhted talle muret. Valitsusjuhi sõnul on oluline lahendada kriis läbirääkimistega, kuna vastastikused sanktsioonid tähendaksid kaotust mõlemale poolele.

«Soome seisukohast on olukord eriti kahetsusväärne, sest Venemaal on Soome jaoks palju suurem tähendus kui ELi riikidele keskmiselt,» ütles Katainen, kelle sõnum oli sarnane president Sauli Niinistö omale.

«Kuid EL ei tohi vastamata jätta sammudele, mis teravdavad olukorda ja rikuvad rahvusvahelist õigust,» lisas Katainen, kes rahvusvahelise õiguse rikkumise näitena tõi välja ka sõltumatute vaatlejate takistamist Krimmi sisenemisel.

Katainen rõhutas, et Venemaa toetamine rahvusvahelises koostöös on Soome jaoks üks peamisi põhimõtteid suhetes idanaabriga. «Meie eesmärk on olnud ja jääb samaks – loomulikud ja euroopalikud naaberriikide suhted, mis on kasulikud Soomele, ELile tervikuna ja Venemaale,» täpsustas Katainen, kelle sõnul annab kriisi negatiivne mõju end tunda majandussuhetes.

Peaministri sõnul ei kujuta Ukraina kriis otsest ohtu soomlaste julgeolekule, kuid olukorda jälgitakse tähelepanelikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles