Pildid: Ukraina peaminister kohtus Valges Majas USA presidendiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama võttis eile Washingtonis Valges Majas vastu Ukraina peaministri Arseni Jatsenjuki.

Obama lubas Jatsenjukile, et USA toetab Ukrainat igakülgselt, edastab Reuters.

USA president hoiatas, et kui Venemaa ei muuda oma hoiakut Ukraina ja Krimmi suhtes, siis sellel on karmid tagajärjed.

Jatsenjuk kinnitas omalt poolt, et Ukraina ei anna alla.

«Me ei anna mitte kunagi alla. Seda ei saa lubada, et 21. sajandil astub Venemaa lihtsalt Ukrainasse ja rikub rahvusvahelisi reegleid. Teeme kõik, et oma riigi terviklikkus ja rahvas päästa. Olema valmis viima läbi radikaalseid uuendusi, kuid neid on raske ellu viia, kui meie riigis on Venemaa sõjalisi jõude,» lausus Jatsenjuk.

Jatsenjuk edastas sõnumi ka Venemaa presidendile Vladimir Putinile, et ta lõpetaks ähvardamise ja sõjalise jõu näitamise.

Ukraina peaminister kinnitas, et Ukraina ajutine valitsus on valmis pidama Venemaaga dialoogi ning arutama ka Krimmi etniliste venelaste õiguste küsimust.

USAs valmistatakse ette seadust, mis võimaldaks Ukraina kriisiga seotud Venemaa riigiesindajatele määrata karmid sanktsioonid ning anda abi Kiievi uuele valitsusele.

Seaduse jõustumiseks on vaja senati ja esindajatekoja heakskiitu.

Euroopa Liit langetas eile otsuse määrata Venemaale sanktsioone.

Krimmis toimub 16. märtsil referendum, milles hääletatakse, kas piirkond peaks jääma Ukraina koosseisu või liituma Venemaaga. Kiievi uue valitsuse ja lääneriikide arvates on see rahvahääletus ebaseaduslik ning mitmete rahvusvaheliselt kehtestatud seadustega vastuolus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles