Soome analüütik: NATO-l ei ole põhjust tuua Balti riikidesse lisajõude

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti õhuruumi turvavad NATO hävitajad
Eesti õhuruumi turvavad NATO hävitajad Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Soome välispoliitikainstituudi analüütik Charly Salonius-Pasternak ütles täna, et mõistab Eesti vaatepunktist ideed suurendada Krimmi kriisi tõttu NATO kohalolekut Balti riikides, kuid ei pea seda alliansi seisukohast esialgu mõistlikuks.

Eesti kaitseminister Urmas Reinsalu ütles varem STT-le, et NATO peaks vastama Venemaale tavavägede ja raketitõrje Balti riikidesse toomisega.

NATO-le, kriisijuhtimisele ja rahuvalvele keskendunud poliitikateadlase sõnul ei ähvarda Baltimaid hetkel Venemaalt otsene rünnakuoht. Kui see peaks tekkima, suudetakse väed kiiresti kohale tuua, on ta veendunud.

«NATO peab nüüd mõistagi sõnastama oma avaldusi täpselt, tehes selgeks, et liikmesriike tahetakse kaitsta, ning isegi viitamata sellele, et Venemaa tegusid võidaks heaks kiita,» ütles Salonius-Pasternak.

NATO on juba lisanud Balti riikides olevate hävitajate arvu. Lisaks on alliansi luurelennukid hakanud patrullima Poolas. Need abinõud on analüütiku hinnangul NATO-le mitmes mõttes sobivad.

«Lennukite saatmine on üsna kiire ja kerge vastumeede, mis annab selge signaali ning millel on ka sõjaline väärtus,» kommenteeris analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles