ELi Kesk-Aafrika missioon võib vahendite puudusel ära jääda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesk-Aafrika põgenikud Kamerunis.
Kesk-Aafrika põgenikud Kamerunis. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu kavatsus saata Kesk-Aafrika Vabariiki (KAV) rahuvalvemissioon ei pruugi teostuda, sest liikmesriikide valitsused ei ole eraldanud selleks vajalikke vägesid ja varustust.

ELi välispoliitikajuht Catherine Ashton pöördus teisipäeval kirja teel liikmesriikide valitsuste poole,teatades, et väekontingendi moodustamiseks vajaliku võimekuse leidmisel tekkinud raskused on plaanide teostumise ohtu seadnud, edastas Reuters. Operatsioon pidi algama järgmisel esmaspäeval.

«Eriti on meil jätkuvalt puudu logistilistest vahenditest ning peakorteri personalist ja jalaväeüksuste koosseisust,» kirjutas Ashton. «Tänase seisuga ei ole operatsiooni juhil jätkuvalt operatsiooni läbiviimiseks vajalikke vägesid.»


Logistilised vahendid tähendavad ühe ELi diplomaatilise allika sõnul vajalikke sõidukeid ja logistikapädevusega sõdureid.

KAVis on praegu 6000 Aafrika Liidu ja 2000 Prantsuse sõdurit, EL kavatses Prantsusmaa palvel saata 17. märtsil neid toetama 800 kuni 1000 sõdurit.

ELi missiooni jaoks on teiste seas vägesid eraldanud Eesti, Läti, Prantsusmaa ja Portugal, samuti on operatsiooni valmis 150 sõduriga toetama Gruusia. Operatsiooni juht on kindralmajor Philippe Ponties.


Missiooni ebaõnnestumine juba enne selle algust oleks end turvalisust tagava organisatsioonina esitleda püüdva Euroopa Liidu jaoks tugev häbiplekk, ühtlasi veetaks sellega alt Prantsusmaad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles