Seitsmeks kuuks kadunud väike Hispaania tüdruk leiti elusana Boliivia vihmametsast

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmamets
Vihmamets Foto: Nils Niitra

Üheksa-aastane Barcelona tüdruk, kes kadus seitse kuud tagasi, päästeti sel nädalal vangistusest sügavalt Boliivia vihmametsast. Tema oletatava röövija ülekuulamisel on selgunud aga, et kadumisega võisid olla seotud ka lapse vanemad ning tüdrukut sooviti kasutada vääriskivide smugeldamiseks.
 

Laps läks kaduma möödunud aasta augustis, kui tema Kataloonias elavad marokolastest vanemad lubasid tal minna nende naabri, 35-aastase Grover Moralesega Boliiviasse, kirjutas Hispaania väljaanne The Local.

Tüdruku vanemad kontakteerusid kohaliku politseiga pärast seda, kui nad ei olnud reisiseltskonnast väidetavalt mitu päeva midagi kuulnud. Hispaania ja Boliivia politseijõud püüdsid ühiselt tuvastada tüdruku ja tema röövija asukohta, ent selleks kulus seitse kuud.

Naabrimees ja väike tüdruk leiti sügavalt Amazonase vihmametsast äärmiselt raskesti ligipääsetavast paigast. Moralest ähvardavad inimkaubanduse ja seksuaalse väärkohtlemise süüdistused.

Kohalikule telejaamele kinnitas hiljuti islamiusku pöördunud Morales, et naabrid andsid talle loa oma tütrega abiellumiseks. «Tema ema ütles mulle, et islami seadused lubavad seda. Ta ütles: «Kui sa tahad abielluda mu tütrega, palun tee seda, mu sõber,»» rääkis Morales, kelle sõnul küsis tüdruku isa ainult, mida tal abiellumiseks vaja on.

Mehe sõnul aitasid vanemad teda ka vanemateta alaealisele reisimiseks vajalikud dokumendid. Uurimist juhtiv Kataloonia politseiinspektor Jordi Domenech rääkis, et vanemad aitasid tõepoolest Moralesel vajalikke dokumente hankida.

Väidetav lapseröövija rääkis Boliivia ajakirjanikele ka, et ta lubas tüdruku vanematele naastes kulda, tüdruk pidi aga olema abiks vääriskivide üle piiri toomisel – loodeti, et laps ei ärata tollikontrollis kahtlust.

Kuigi esialgu teatasid vanemad, et ei saanud oma tütrega pärast tema Boliiviasse jõudmist enam ühendust, selgus, et saabumise järel peeti tegelikult mitu lühikest telefonikõnet. Politseiga võtsid nad ühendust siis, kui igasugune kontakt kadus.

Boliiviasse last otsima saadeti neli Hispaania politseinikku, kus nad tegelesid peaaegu kuu aega röövija ja lapse jälgede ajamisega. Morales põgenes nende eest džunglisügavusse, kuhu pääseb vaid matšeetega teed raiudes. Väidetavalt sundis ta tüdrukut päevade kaupa kõndima ja kohalikes kakaoistandustes töötama. Kui kohaliku kuritegeliku võrgustiku liidrid tüdisid pidevast Hispaania politseinike kohalolust, asusid ka nemad last ja Moralest taga ajama.

8. märtsi varahommikul leidsid nad hispaanlased džunglist pisikese hüti põrandalt väikese tüdruku. Kapten Alvaro Moreno sõnul hakkas tüdruk tuttavat keelt kuuldes nutma – selles piirkonnas, kus ta viibis ei räägi kohalikud enamasti mitte hispaania vaid ketšua keelt.

Selgus ka, et Moralesele on varem esitatud süüdistus oma kahe õe vägistamises. Hispaania ajalehe El Pais andmetel süüdimõistvat otsust aga ei tulnud, sest ema veenis naisi süüdistusi tagasi võtma. Väidetavalt teadis Moralese ema ka tüdruku Boliivias viibimisest ning aitas oma poega, kui nad riiki saabusid.

Hispaania politsei püüab praegu välja selgitada, tüdruku vanemate rolli tema kadumises ning kas vastab tõele, et nad lootsid teenida lapse abil illegaalset tulu. Morales väidab aga endiselt, et ei ole tüdrukule midagi halba teinud. «Ma ei ole kedagi röövinud ega tapnud,» kinnitas ta. Sealjuures on teada, et tüdrukut esitles ta ringi liikudes oma väikese nõona, et kohtles siiski oma naisena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles