PM Simferopolis: ajakirjanikud on ärevil, kohalikud rahulikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui eile öösel valvasid punamustades mütsides omakaitseväelased mustavate akendega inimestest tühja ülemraada hoonet, siis täna keskpäeval olid neil käed rohkem tööd täis.

Parlamendihoone eelse väljaku oli enda alla matnud mõnesajaliikmeline ajakirjanikemass, kes kõik olid kogunenud homse referendumi akrediteerimisdokumente kätte saama. Protsess oli aeglane ning inimesed närvilised, surudes tungivalt omakaitseväelaste ohelikule peale. Sisse pääses iga kümne minuti tagant ikka vaid paarikaupa. Küll on praegu Krimmi kohale sõitnud meediaesindajaid igast maailma nurgast – hallipäiste lääne ajakirjanike kõrval võib märgata Georgi linte kaamera külge sidunud venelasi, kõlab aga tõeline keelte paabel.

Kesklinnas jätkus laupäeval tavapärane elu – tänavad olid täis jalutajaid, noored naisterahvad tegid omakaitseväelastega pilte. Üks lapsevanematepaar jäädvustas raada ees ka Nõukogude lippu hoidvat järeltulijat ning selline vaatepilt mõjus tihedas ajakirjanike kontsentratsiooniga paigas üheselt: koheselt saabus vanemate kõrval stseeni üles võtma ka hulk kaameramehi.

Lisaks teatas täna Krimmi asepeaminister Rustam Temirjalijev, et eelnevatel nädalatel mitmed tagasilööke saanud Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad pääsevad siiski hääletust jälgima. Teate kinnituseks oli Studentka tänava pressikeskuse päevakorras eraldi välja toodud sellekohane pressikonverents. OSCE ise lükkas täna kuuldused aga ümber.

Meeleolu Simferopolis on jätkuvalt rahumeelne ning sündmusel liiguvad oma vääramatul kursil edasi. Ukraina ülemraada teatas küll täna ka seda, et tühistas Krimmi ülemnõukogu volitused, kuid referendumi peatamiseks on Kiievi saadikute käed selgelt liialt lühikeseks jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles