Soome kaitseminister: Krimmi olukorra ägenemine sõltub referendumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdur.
Ukraina sõdur. Foto: SCANPIX

Ukraina Krimmi poolsaare olukorra edasine pingestumine sõltub homsest referendumist ja sellele järgnevast reaktsioonist, ütles Soome kaitseminister Carl Haglund täna rahvusringhäälingule Yle.

Haglundi sõnul soovivad kõik konflikti osapooled hoiduda selle eskaleerumisest sõjalise kokkupõrkeni, kuid praegu ei saa seda veel välistada.

«Tuleb väga loota, et kriis ei päädi sõjalise konfliktiga. Seda ei soovi mitte keegi,» lausus minister.

Kaitseminister lisas siiski, et vägede Ukraina piirialadele koondumise tõttu on olukord muutunud väga tundlikuks ja võimalik kokkupõrge võib saada alguse väga väikesest vahejuhtumist.

Ülimalt oluline on nüüd see, millist mõju avaldab olukorrale Krimmi pühapäevane referendum, ning on huvitav näha, kui palju valijaid sellest osa võtab ja mille poolt nad hääletavad, sõnas Haglund.

«On tõsiasi, et rahvusvaheline üldsus on [referendumi] suuresti hukka mõistnud ja öelnud, et see on vastuolus Ukraina põhiseadusega,» osutas minister.

Haglund ütles ka, et tõenäoliselt paneb Venemaa veto kõikidele Ukraina-teemalistele resolutsioonidele, mis ÜRO Julgeolekunõukogus esitatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles