Venemaa pani ÜROs veto Krimmi referendumit taunivale resolutsioonile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa ja USA suursaadikud ÜROs Vitali Tšurkin ja Samantha Power.
Venemaa ja USA suursaadikud ÜROs Vitali Tšurkin ja Samantha Power. Foto: SCANPIX

Venemaa pani laupäeval ÜRO Julgeolekunõukogus veto Krimmi referendumi hukka mõistvale resolutsioonikavandile, Hiina ei hääletanud.

USA esitatud resolutsioonikavandit, mille kohaselt on Ukraina autonoomses vabariigis pühapäeval peetav referendum «õigustühine», toetas julgeolekunõukogu 15 liikmest 13.

«Venemaa on isoleeritud, üksi ning tegutseb resolutsiooni läbiminekut takistades valesti,» ütles Ühendriikide saadik ÜROs Samantha Power seitsmendal Ukraina-teemalisel julgeolekunõukogu istungil pärast kriisi algust.

Poweri sõnul on see «kurb ja tähelepanuväärne hetk».

«Venemaa koondab praegu vägesid Ukraina idapiirile,» lausus Ühendriikide diplomaat.

Resolutsioonikavandi kohaselt ei saa Krimmi «õigustühine» referendum olla aluseks autonoomse vabariigi staatuse muutmisele. Kavandis ei kutsuta Venemaad sõnaselgelt oma Krimmis paiknevaid vägesid tagasi baasidesse viima ega ähvardata sanktsioonidega.

Resolutsioonikavandis kutsutakse riike hoiduma referendumi tulemuste tunnustamisest ning igasugusest tegevusest, mida oleks võimalik Krimmi «staatuse muutmise» tunnustamisena tõlgendada.

Lisaks kutsuvad julgeolekunõukogu 13 liiget Moskvat ja Kiievit pidama otsekõnelusi ja ilmutama vaoshoitust, ära märgitakse ka Ukraina tahe kaitsta kõigi ukrainlaste, seal hulgas vähemuste, õigusi.

Resolutsioonikavandis kinnitatakse pühendumust Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele.

«Kellegi jaoks ei ole saladus, et Vene Föderatsioon hääletab selle resolutsiooni vastu,» ütles Vene saadik ÜROs Vitali Tšurkin hääletusele eelnenud sõnavõtus. Ta kaitses Krimmi referendumit kui «vajalikku» sammu Ukraina «põhiseadusvastase riigipöörde» tõttu tekkinud «õigusliku vaakumi» täitmiseks.

Tšurkini sõnul kavatseb Venemaa austada Krimmi rahva 16. märtsi referendumil väljendatud tahet.

Briti saadik ÜROs Mark Lyall Grant nõudis Venemaalt oma sammude ülevaatamist ning kriisile rahumeelse lahenduse otsimist. «Kui Venemaa jätab Ukraina väljasirutatud käe vastu võtmata, toob see kaasa pingete edasise eskaleerumise regioonis ning tagajärjed Venemaale.»

«Tänase hääletuse kõlav sõnum on Venemaa isolatsioon selles kogus ning rahvusvahelises kogukonnas,» lisas Briti diplomaat.

Hiina saadiku Liu Jieyi sõnul tähendaks praegusel hetkel Ukraina teemal resolutsiooni vastuvõtmine «vastasseisu ning olukorra edasist komplitseerimist».

«Hiina on alati olnud õiglane ja objektiivne. Me jätkame dialoogi propageerimist ning vahendustegevust, et etendada kriisile poliitilise lahenduse leidmises konstruktiivset rolli,» sõnas ta.

Jieyi kordas riigi toetust «kõikide riikide suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele».

Peking toetab julgeolekunõukogus sageli Venemaa poliitilist liini, kuid jättis hääletamata ka 2008. aastal Gruusia-Vene sõja ajal, mil kogu käsitles analoogilist dokumenti.

Ukraina Krimmi autonoomses vabariigis peetakse pühapäeval referendum Ukrainast lahkulöömise ning Venemaaga ühinemise üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles