USA ei tunnusta Krimmi referendumi tulemust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jay Carney.
Jay Carney. Foto: SCANPIX

USA teatas pühapäeval, et ei tunnusta Krimmis korraldatud referendumit piirkonna Ukrainast lahkulöömise ja Venemaaga ühinemise üle ning nimetas Moskva tegevust kriisis ohtlikuks ja destabiliseerivaks.

«See referendum on vastuolus Ukraina põhiseadusega ning rahvusvaheline kogukond ei tunnusta hääletustulemusi,» ütles Valge Maja kõneisik Jay Carney, märkides, et rahvahääletus viidi läbi Vene sõjalisest sekkumisest tuleneva vägivalla ja tagakiusamisega ähvardamise tingimustes ning sellega rikuti rahvusvahelist seadust.

Valge Maja reageering järgnes teadetele, et lävepakuküsitluste tulemuste põhjal toetas Krimmi Venemaaga ühinemist 93 protsenti häälestusel osalenutest.

«USA on järjekindlalt toetanud Ukraina iseseisvust, suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust alates sellest, kui see end 1991. aastal iseseisvaks kuulutas, ning me ei nõustu «referendumiga», mis toimus täna Ukraina piirkonnas Krimmis,» ütles Carney.

Carney sõnul oli Venemaa pingete leevendamise ja rahvsuvaheliste vaatlejate Krimmi lubamise asemel eskaleerinud sõjalist sekkumist Krimmi ning alustanud Ukraina idapiiri lähedal sõjaväeõppuseid.

«Venemaa sammud on ohtlikud ja destabiliseerivad,» ütles Valge Maja esindaja.

«USA ja meie liitlased on selgelt öelnud, et sõjaline sekkumine ja rahvusvahelise seaduse rikkumine tekitavad Venemaale lisakulutusi - mitte ainult meetmete tõttu, mida USA ja meie liitlased kehtestasid, vaid ka Venemaa enda destabiliseerivate sammude otsese tagajärgjena.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles