Aksjonov: Krimm esitab esmaspäeval Venemaale ühinemispalve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Aksjonov.
Sergei Aksjonov. Foto: SCANPIX

Krimmi ülemnõukogu koguneb esmaspäeva hommikul, et esitada Vene presidendile Vladimir Putinile ametlik palve võtta piirkond Venemaa koosseisu, teatas Krimmi peaminister Sergei Aksjonov pühapäeval.

«Me teeme kõik nii kiiresti kui võimalik, vastavalt kõigile õiguslikele protseduuridele,» ütles Aksjonov.

Lävepakuküsitluste kohaselt toetas 93 protsenti pühapäevasel referendumil hääletanutest Krimmi ühinemist Venemaaga ning ainult seitse protsenti oli selle vastu. Osalusprotsent oli üle 80.

Vene seaduste kohaselt võib Krimm saada Venemaa osaks, kui enamik sealsetest elanikest toetab seda otsust rahvahääletusel.

Pärast seda, kui Vene president saab taotluse riigilt või piirkonnalt, mis soovib saada Venemaa osaks, teavitab ta parlamendi mõlemat koda ja valitsust ning peab nendega konsultatsioone.

Seejärel allkirjastavad Venemaa ja temaga ühineda sooviv riik või piirkond rahvusvahelise kokkuleppe, mis määratleb uue piirkonna nime ja staatuse ning selle elanike Vene kodakondsuse saamise korra.

Kokkulepe võib ette näha üleminekuperioodi, mille ajal uus piirkond integreeritakse Vene majandus-, finants-, poliitilisse ja õigussüsteemi.

Kokkuleppe allkirjastamise järel palub president konstitutsioonikohtul kontrollida, kas lepe on kooskõlas Venemaa põhiseadusega.

Seejärel saadab president lepingu parlamendi alamkojale ratifitseerimiseks ning esitab ka põhiseadusmuudatuse uue regiooni vastuvõtmiseks. Heakskiidu korral saadetakse seadus kinnitamiseks parlamendi ülemkojale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles