Vene riigiduuma muudab saadikutele istungil käimise kohustuslikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksik portfell Vene riigiduuma istungisaalis.
Üksik portfell Vene riigiduuma istungisaalis. Foto: SCANPIX

Venemaa parlamendi alamkoda kavatseb pärast hiljutist skandaali kehtestada alates septembrist korra, et duumasaadikud peavad istungitest kohustuslikus korras osa võtma.


Mai lõpus avalikkuse ette ilmunud video sellest, kuidas 450-kohalise riigiduuma liikmed tühjade istmete vahel jooksevad ja puuduvate rahvasaadikute eest hääletusnuppudele vajutavad, valmistas võimuerakonnale Ühtne Venemaa palju piinlikkust.

Reaalselt viibis saalis vaid 88 saadikut, kes vaatamata 20-sekundilisele hääletusajale andsid seaduseelnõu poolt 449 häält.

Ühtne Venemaa oli video pärast vihane ja erakonna üks juhtfiguuridest Sergei Neverov lubas parlamendiistungitelt puuduvate saadikute vastu karme meetmeid.

President Dmitri Medvedev nahutas juba aprillis rahvasaadikuid nende tagasihoidliku osalemise eest. Riigipea väljendas imestust selle üle, et istungitest võtab osa vaid 10 kuni 15 protsenti duumasaadikutest.

«Laskem neil minna istungile ja kui nad ei taha seda teha, siis muudame seadusandlust ja las nad siis lähevad kusagile mujale,» ütles riigipea.

Riigiduuma kodukorrakomitee esimees Otari Aršba ütles täna riikliku uudisteagentuuri RIA Novosti teatel, et uued reeglid jõustuvad sügiseseks istungjärguks septembris.

«Asemike sissepääs ja väljumine hoonest registreeritakse rangelt. Kõigist saavad tavalised surelikud,» ütles ta.

Aršba lisas, et praegust kodukorda, mille kohaselt on puuduvatel saadikutel õigus lasta oma hääl anda kolleegil, täielikult tühistama ei hakata, kuna see oleks põhiseadusvastane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles