Euroopa Liit kehtestab 21 Venemaa ja Krimmi ametnikule sanktsioonid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin ja Venemaa lääne sõjaväeringkonna ülem polkovnik Anatoli Sidorov.
Venemaa president Vladimir Putin ja Venemaa lääne sõjaväeringkonna ülem polkovnik Anatoli Sidorov. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välisministrid otsustasid esmaspäeval Brüsselis kehtestada 21-le Venemaa ja Ukraina separatistliku Krimmi poolsaare ametiisikule sanktsioonid, mis sisaldavad varade külmutamist ja reisikeelde.

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier ütles, et nimekirjas on kaheksa Krimmi ja kümme Venemaa poliitikut ning kolm Vene sõjaväejuhti, nende seas Musta mere laevastiku komandör Aleksandr Vitko, vahendas EUobserver.

Peale Vitko kehtestab Euroopa Liit sanktsioonid teiste seas Venemaa lääne sõjaväeringkonna ülemale polkovnik Anatoli Sidorovile ja lõuna sõjaväeringkonna ülemale Aleksandr Galkinile; veebruari lõpus ametisse saanud Krimmi peaministri Sergei Aksjonovi, asepeaminister Rustam Temirgalijevi ja Krimmi parlamendi esimehe Volodõmõr Konstantõnovi suhtes; Ukraina mereväe vastse juhina Krimmi venemeelsetele võimudele truudust vandunud kontradmiral Deniss Berezovskile; USA sanktsioonide nimekirja kantud riigiduuma saadiku Leonid Slutski ja föderatsiooninõukogu põhiseaduskomitee esimehe Andrei Klišasi suhtes, selgus ühenduse ametlikust väljaandest.

Leedu välisminister Linas Linkevičiuse sõnul kehtestatakse sanktsioonid 21 «niinimetatud Krimmi juhtkonna ja Venemaa esindaja, konkreetsemalt riigiduuma ja relvajõudude esindajate vastu, kes neis ebaseaduslikes sammudes osalesid».

Leedu välisminister lisas, et nimekiri isikutest, kelle suhtes sanktsioonid kehtestatakse, avaldatakse esmaspäeva õhtul, sanktsioonid jõustuvad teisipäeval.

Linkevičius ütles sotsiaalmeedias, et lähipäevil on oodata uusi ELi sanktsioone.

Eesti välisministri Urmas Paeti sõnul kehtestab Euroopa Liit reisikeelu ning varade külmutamise nende isikute suhtes, kes vastutavad tegude eest, mis on ohtlikud Ukraina julgeolekule ning vastuolus Ukraina territoriaalse terviklikkusega.

ELi välispoliitika juht Catherine Ashton ütles esmaspäeval, et blokk peab andma Venemaale «tugevaima võimaliku signaali», pannes Moskva maksma Krimmi pühapäevase referendumi tunnustamise eest sanktsioonidega.

Euroopa Liit teatas pühapäeval, Krimmi rahvahääletus Ukrainast lahkulöömise ja Venemaaga liitumise üle on ebaseaduslik ja selle tulemust ei tunnustata.

Krimmi ühinemist Venemaaga toetas referendumil 96,77 protsenti hääletanutest, teatasid sealsed venemeelsed võimud. Venemaa pole Ukraina uusi võime tunnustanud ja Krimmi võtsid veebruari lõpus oma kontrolli alla eraldusmärkideta vene sõjaväelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles