Sikorski sõnul võib EL Vene-vastaseid sanktsioone laiendada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radoslaw Sikorski.
Radoslaw Sikorski. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit võib laiendada nimekirja Venemaa ning Ukraina autonoomse piirkonna Krimmi venemeelsetest ametiisikutest, kellele blokk esmaspäeval sanktsioonid kehtestas, ütles Poola välisminister Radoslaw Sikorski.

«Loodetavasti veenab see meie Vene partnereid olukorra tõsiduses ja annab neile mõtlemisainet,» ütles Sikorski Brüsselis.

Vene vägede kontrolli all olevas Krimmis peeti pühapäeval referendum, millel piirkonna ametnike andmeil toetas Ukrainast lahkumist ja Venemaaga ühinemist 97 protsenti hääletanutest.

Euroopa Liit kehtestas Ukraina suveräänsuse rikkumise ning territoriaalse terviklikkuse vastu astutud sammudega seoses viisakeelu ning külmutas varad 21 inimesel. Nende seas on kaheksa Krimmi separatisti, 10 Vene ametiisikut ning kolm Vene kõrget sõjaväelast.

Sikorski sõnul lõi ELi välisasjade nõukogu esmaspäevane otsus õigusliku raamistiku võimalikeks otsusteks Euroopa Ülemkogu ehk valitsusjuhtide tasemel.

ELi liidrid võivad lähipäevil astuda järgmisi samme, seal hulgas laiendada sanktsioneeritavate nimekirja, lausus Poola välisametkonna juht.

Sikorski sõnul võivad Vene-vastased majandussanktsioonid kõne alla tulla «kolmandas järgus ehk juhul, kui Vene sõjavägi tungib Ida-Ukrainasse».

Seda stsenaariumit võiks aidata ära hoida Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejate saatmine Ukraina ida- ja lõunaossa, milles ELi välisministrid esmaspäeval ka kokkuleppele jõudsid.

Poola välisminister möönis, et Vene-vastased sanktsioonid võivad Poolale kalliks maksma minna. «Poola on riikide seas, kelle kaubandusmaht Venemaaga on suurem ELi keskmisest.»

«Seetõttu tegi EL õigesti, alustades analüüsi selle üle, missuguseid sanktsioone on võimalik kehtestada ning missugused on nende võimalikud tagajärjed ELile tervikuna ja liikmesriikidele eraldivõetuna. Sanktsioonid peaksid teenima meid ning olema valulikud agressiooni toimepanijatele,» sõnas Poola välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles