Jatsenjuk: meil on tõendeid Vene eriteenistuste osalemisest Ida-Ukraina rahutustes

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed Donetski omavalitsushoone ees.
Venemeelsed Donetski omavalitsushoone ees. Foto: SCANPIX

Ukraina õiguskaitseorganid on kogunud tõendeid Vene eriteenistuste osalemise kohta kokkupõrgete organiseerimises Ukraina idaosas ning vahistanud sellega seoses ka mitmeid isikuid, teatas täna Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk.

Jatsenuk pöördus Ukraina ida- ja lõunapoolsete regioonide elanike poole avaldades kahetsust, et Krimm ei ole Ukraina ainus regioon, kus välised jõud üritavad olukorda destabiliseerida ja kunstlikke konflikte õhutada, et provotseerida relvastatud provotseerida väljastpoolt tulevat relvastatud sekkumist venekeelse elanikkonna kaitsmise sildi all, edastas Ukraina uudisteportaal liga.net.

«Meeleavalduste lavastus Harkivis,Donetskis ja Luhanskis ning teistes linnades pärineb välistelt jõududelt. Õiguskaitseorganid on kogunud veenvad tõendid Vene eriteenistuste osalemise kohta rahutuste organiseerimisel meie riigi idaosas,» rääkis ta Ukraina Interfaxi andmetel.

Jatsejuk kinnitas, et juba on vahistatud diversante. «Sellistele sõjaõhutajatele ei ole Ukraina pinnal kohta,» sõnas Jatsenjuk.

«Samal ajal möönan ma peaministri ja lihtsalt kodanikuna fakti, et paljusid teist panevad muretsema regioonide iseseisvuse küsimused ning keele-, kiriku- ja suhete probleemid Euroopa Liidu ja Venemaaga. On ka neid, kes tulevad siiralt meeleavaldustele, teadmata stsenaariume ja tellijaid,» nentis ta, kinnitades, et neid inimesi võetakse kuulda.

Ta meenutas, et 2012. aastal vastu võetud seaduse kohaselt on kõigis suure venekeelse elanikkona hulgaga piirkondades vene keelel de jure piirkondliku keele staatus olemas, mistõttu ei saa rääkida selle allasurumisest. Samuti rõhutas ta, et Ukraina kavatseb tegeleda nagunii erinevate regioonide suurema iseseisvuse soodustamise ja võimu detsentraliseerimisega.

«Me ei näe suhteid Euroopa Liidu ja Venemaaga teineteist välistavatena. Hoolimata katastroofilisest suhete halvenemisest Venemaaga, milles meie oma süüd ei tunnista, hoolimata Venemaa agressioonist Ukraian vastu, teen ma kõik, et mitte ainult tuua rahu, vaid ka ehitada üles tõeline partnerlus Venemaaga ja seada sisse heanaaberlikud suhted,» rääkis ta, rõhutades samas, et Ukraina on üks jagamatu tervik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles