Terras: kui sa oled klubi liige, siis klubi kaitseb sind

Evelyn Kaldoja
, Varssavi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindralmajor Riho Terras.
Kindralmajor Riho Terras. Foto: SCANPIX

Jõhvi poisina ma tean, et kui keegi tahab sind rünnata, pead sa esimesena märku andma, et kavatsed end kaitsta, iseloomustab praegust olukorda kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras.


Eesti kaitseväe juhataja sõnul on ta viimase nädala jooksul rääkinud kõigi NATO juhtivate kindralite, samuti nii Ameerika Ühendriikide kui Suurbritannia ametivendade ja eile Varssavis ka silmast silma Poola kaitseväe juhataja Mieczysław Gocułiga. «Nende olemisest on väga selgelt aru saada, et nad tunnevad muret, nad tahavad aidata, nad tahavad aru saada ja nad usaldavad meid täielikult,» iseloomustas Terras.

«Ja meie luurajad on teinud suurepärast tööd ja nemad on kasutanud seda. See kõik on omavahel seotud,» kiitis kaitseväe juhataja.

Terras tunnistas, et Ukraina võimaliku aitamise küsimuses lähevad NATO liikmesriikide arvamused lahku. Ühesugune on tema sõnul aga nende arusaam Põhja-Atlandi lepingu artikkel viiest: kollektiivkaitse põhimõte kehtib. «See, kas sa oled liidus või ei, on väga oluline kontekstis, kui asi kriitiliseks läheb. Kui sa oled klubi liige, siis klubi kaitseb sind,» lausus ta.

«Päris kindlasti on kõik aru saanud, et olukord Läänemere julgeolekukeskkonnas on nii oluliselt muutunud, et liitlased peavad ühiskoos näitama ka jõudu meie regioonis,» lisas Terras. «18 Ameerika lennuki saatmine Poola-Balti piirkonda on kindlasti üks jõunäitamine.»

Lisahävitajate läkitamine ja Balti õhuturbemissiooni suurendamine on aga vaid üks – kuigi kiire ja efektne samm näitamaks NATO jõudu siinses piirkonnas. Tõenäoliselt tihenevad ka Kevadtormile saabuvate liitlasriikide read – praegu on juba lubaduse andnud britid ja belglased, poolakad kaaluvad keskmaa õhutõrjesüsteemi toomist – see on vahend, mida Eestil pole ja mille saabumine oleks pretsedenditu.

USA asepresident Joe Biden lubas aga eile õhtul, et ameeriklased kaaluvad siia piirkonda õppustel roteeruvate üksuste toomist. «Musta mere piirkonnas on selline roteeruva üksuse süsteem juba olemas,» selgitas Terras. «Eesmärk on lihtne: tuuakse varustus ja inimesed lähemale piirkondadele, kus on vaja tegutseda. Meil endal on oma kaitsevõime, aga alati on hea maaväelist kaitset teha koos liitlastega.»

Kaitseväe juhataja juhtis tähelepanu ka sellele, et tegelikult viibib praegu Eestis kogu aeg erinevatel põhjustel liitlaste sõjaväelasi. «Sakslased on käinud eelmisel aastal korduvalt erinevates formaatides,» tõi ta näite. «Ameeriklased töötavad pidevalt koos meiega meie soomusprojekti kallal, meie erioperatsioonide ettevalmistamiseks Afganistani operatsioonile.»

«Ma usun, et sellist aega, kui meil pole liitlasriikide sõjaväelasi Eestis, polegi viimastel aastatel olnud,» sõnas kindralmajor ja väljendas ühtlasi veendumust, et neid saab siin veelgi rohkem olla.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles