EL kavatseb allkirjastada assotsiatsioonileppe Moldova ja Gruusiaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova lipp.
Moldova lipp. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liidrid rõhutasid eile Brüsselis, et 28-liikmeline ühendus kavatseb allkirjastada assotsiatsioonileppe Moldova ja Gruusiaga hiljemalt juunis.


«Me kinnitame, et meie eesmärgiks on see, et assotsiatsioonilepped, mille me parafeerisime eelmise aasta novembris Vilniuses, ning mis näevad muu hulgas ette süvendatud ja täieliku vabakaubandustsooni loomise, oleksid allkirjastatud kõige hiljem 2014. aasta juunis,» ütlesid EL-i liidrid ühisotsuses.

Moldova ja Gruusia parafeerisid novembris Venemaa survest hoolimata EL-iga assotsiatsioonileppe, mille sõlmimisest Ukraina toonane president Viktor Janukovõtš loobus.

Moldova president Nicolae Timofti kannustas kolmapäeval Moskva Krimmi-sammudes ohtu tajudes Euroopa Liitu kiirendama oma riigi lõimimist.

«Minu riik palub Euroopa Liidult selgeid liitumisväljavaateid,» ütles Timofti pärast Rumeenia presidendi Traian Băsescuga kohtumist.

Läänemeelne president avaldas teisipäeval kartust, et riigi idaosa separatistid võivad pärast Krimmi annekteerimisotsust paluda Moskvalt tunnustust. Ta hoiatas, et Transnistria võib esitada Moskvale palve Venemaaga ühinemiseks.

Transnistria ametnike teatel on nad pöördunud Venemaa rahvaesindajate poole palvega võtta vastu seadus, mis võimaldaks neil Venemaaga ühineda. Moskva on varem kinnitanud, et austab Moldova territoriaalset terviklikkust.

Ukrainaga piirnev ja Kremlist majanduslikus sõltuvuses Transnistria lõi 1990. aastal Moldovast lahku ja 1991. aastal puhkes kodusõda. 2006. aastal hääletasid rahvusvaheliselt tunnustamata Transnistria elanikud referendumil ülekaalukalt Venemaaga ühinemise poolt ja seal paikneb Vene väekontingent.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles