Prantsusmaa veeretab vastutust Mistralide eest ELile

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Urmas Reinsalu ja tema Prantsuse kolleeg Jean-Yves Le Drian täna Tallinnas antud pressikonverentsil.
Kaitseminister Urmas Reinsalu ja tema Prantsuse kolleeg Jean-Yves Le Drian täna Tallinnas antud pressikonverentsil. Foto: Peeter Langovits

Kui Saksamaa teatas üleeile juba suure Venemaaga sõlmitud militaartehingu tühistamisest, siis täna Tallinnas pressikonverentsi andnud Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian venelastele Mistral-klassi laevade müügi ärajätmist deklareerima ei tõtanud.


«Ma loen deklaratsioone siit-sealt, aga ennekõike on olemas vajadus, et vastus oleks Euroopa poolt kollektiivne ja mitte individuaalne,» ütles Le Drian vastuseks Postimehe küsimusele, kust jookseb Prantsusmaale piir, mille järel nemad peatavad sõjalise koostöö venelastega.

Le Driani sõnul annab Pariis Mistralide küsimuses vastuse Euroopa kontekstis ehk siis, kui EL peaks otsustama Venemaale kehtestada karmimad sanktsioonid nii majanduse, finants- kui ka sõjanduse alal.

Koos Le Drianiga pressikonverentsil esinenud lahkuv kaitseminister Urmas Reinsalu rõhutas kohe oma avasõnavõtus ajakirjanikele, et tõi nende kohtumisel välja ka Mistralide teema.

«Minu selge sõnum Prantsuse kolleegile oli, et tegemist on ründerelvastusega ning Eesti poolt vaadatuna peavad EL ja NATO võtma vastu otsused, et igasugune sõjaline koostöö agressorriigi – Vene Föderatsiooniga – lõpetatakse,» sõnas Reinsalu prantsuse kolleegi kõrval ja ka prantsuse ajakirjanike ees seistes. «Selle osa oleks kindlasti ka see, et neid ründerelvi – sõjalaevu – ei antaks üle agressorriigile, Vene föderatsioonile.»

Le Drian tunnistas, et rääkis Mistralide teemal Reinsaluga põhjalikult. «Ma saan aru, et see küsimus teeb teile muret,» möönis Prantsuse kaitseminister.

Prantsusmaa esindaja tõi oma õigustuseks välja ka kolm erinevat faktorit. «Esiteks, see situatsioon oli juba käimas, kui meie ametisse astusime,» viitas sotsialistide valitsuse kaitseminister Le Drian neile eelnenud Nicolas Sarkozy administratsiooni tegevusele. «Nagu ma aru saa, tekitas see 2001. aastal sõlmitud leping Eestis küsimusi juba enne allakirjutamist. Kui meie võimule tulime, oli leping juba alla kirjutatud, garantiid ette nähtud.»

«Teiseks tuletan meelde, et Prantsusmaa ehitab laeva, mis ei ole relvastatud, vaid mis relvastatakse Venemaal,» jätkas ta.

«Kolmandaks, otsus tuleb teha laeva üleandmise hetkel ja see on esimese laeva puhul oktoobrikuus,» lisas Le Drian. «Konkreetne küsimus tõuseb meie jaoks oktoobris.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles