Venemaa toetab OSCE vaatlusmissiooni Ukrainas, kuid Krimmi ei luba

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simferopoli parlamendihoone, kus juba enne tunnustamata referendumit lehvis nädalaid Vene lipp.
Simferopoli parlamendihoone, kus juba enne tunnustamata referendumit lehvis nädalaid Vene lipp. Foto: SCANPIX

Venemaa avaldas täna lootust, et Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlusmissiooni Ukrainas saadab edu, kuid rõhutas, et Venemaaga liidetud Krimmi vaatlejaid ei lasta.

"Vene pool loodab, et rahvusvaheliste vaatlejate objektiivne ja erapooletu tegevus aitab Ukraina sisekriisi lahendada," ütles välisministeerium avalduses.

"Missiooni mandaat peegeldab uut poliitlist ja õiguslikku tegelikkust ega laiene Krimmile ja Sevastopolile, millest on saanud Venemaa osad," lisati samas.

Venemaa loodab OSCE vaatlejate abile Ukrainas vallandunud ohjeldamatust natsionalistlikust banditismist ja ultraradikaalsetest suundadest vabanemiseks.

Venemaa takistas sel nädalal kolmel korral OSCE vaatlusmissiooni Ukrainasse saatmist. Vastuseisust loobuti viimaks eile, kui ÜRO peasekretär Ban Ki-moon keelitas president Vladimir Putinit vaatlejate saatmist toetama.

Üle 50 OSCE vaatleja tegi kahe nädala eest katse Krimmi siseneda, kuid saadeti venemeelsete sõduritega mehitatud kontrollpunktidest korduvalt tagasi.

Reedel teatas OSCE, et saadab rahvusvahelistest vaatlejatest koosneva spetsiaalse vaatlusmissiooni Ukrainasse. Kiievis baseeruva missiooni suuruseks on esialgu umbes 100 tsiviilvaatlejat, kuid hiljem võib neile lisanduda veel 400. Missioon kestab kuus kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles