YLE: emad varastavad sünnitusmajadest kõikmõeldavaid asju

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi.
Beebi. Foto: SCANPIX

Soome sünnitusmajadest on hakatud varastama kõiki lahtiselt olevaid asju, mistõttu hangivad haiglad võimalikult inetuid beebiriideid.

Soome ringhäälingu (YLE) andmetel võetakse kaasa mähkmeid, beebiriideid ja hooldusvahendeid. Mõned naised rabavad kaasa kõiki asju, mis on lahtiselt või mida saab eraldada.

Kymenlaakso keskhaiglas Kotkas on vastsündinute hooldustoodete kadumine igapäevane nähtus. «Meilt võetakse palju imikuriideid. Püüame hankida võimalikult koledaid riideid ja niisugustes värvides, mis ei tohiks meeldida. Varem olid beebiriided inetud kollast värvi, nüüd kollakasvalged.» rääkis sünnitusosakonna juhataja Reija Mylläri.

Riietel on suurte tähtedega kirjutatud haigla nimi, kuid pikanäpumehi see eemale ei peleta.
YLE andmetel varastatakse ka mähkmeid. Jätkuvate varguste tõttu ei anta emadele palatisse laenuks termomeetreid. «Mingil ajal panime termomeetrid palatitesse personaalsetesse sahtlitesse. Kahe nädalaga olid kõik kadunud,» tõdes Mylläri.

Vargustelainet on pandud tähele ka teistes sünnitushaiglates. «Mõned inimesed võtavad omale kõiki lahtiselt olevaid asju. Me ei hoia ka puhkeruumi televiisori kaugjuhtimispulti patsientide käeulatuses, kuna see kadus pidevalt ära. Meil käib siin igasuguseid sünnitajaid, ka kriminogeenseid,» rääkis Helsingi Kätilöopisto osakonnajuhataja Kaisa Honkanen.

Kätilöopisto haiglast varastatakse lisaks riietele ja mähkmetele lutipudeleid ning nibukaitseid. «Eriti populaarsed on udusulgedega täidetud tekid. Emad panevad need koju minnes omale koti põhja,» jutustas Honkanen.

Ka beebimütsid kadusid pidevalt ära, mistõttu otsustati neist üldse loobuda. Nüüd meisterdatakse beebile pähe marlist müts.

Naistele kõlbavad ka esemed, mis pole otseselt imiku hooldamisega seotud.
«Vererõhuaparaate on võetud kaasa, lisaks kadus ka üks beebikaal ja rinnapiima väljalüpsmiseks mõeldud pump. Ükskord tuli pere sünnitama ja neil oli kaasa pudel šampanjat, mille nad panid külmutusse. Mõni aeg hiljem leiti sama pudel ühe teise naise öökapilt. Selgitus oli, et nad arvasid, et haigla pakub kõigile vahuveini,» rääkis Honkanen.

Värskete emade põhjustatava kahju suurust on keeruline ära arvata, kuna asjad on väiksed ja vargused pidevad. Naistele öeldakse küll, et sünnitusmajast ei tohi midagi kaasa võtta, kuid paljud ei hooli sellest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles