Pentagoni survestatakse tühistama kopteritehingut Venemaaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mi-17.
Mi-17. Foto: SCANPIX

Seoses Krimmi annekteerimisega Venemaa poolt kasvab ka surve Pentagonile, et too kirjutaks korstnasse 550 miljoni dollari suuruse kopteritehingu Vene riikliku sõjatööstusega.


Praeguse seisuga on venelased kätte saanud rohkem kui poole rahast, valmis saanud aga vaid viiendiku tellimusest ehk lubatud 30 kopterist kuus. Venemaal ehitatavad Mi-17 helikopterid, mille ameeriklased kinni maksavad, on mõeldud Afganistani julgeolekujõududele.

Möödunud aastal, alistudes nende parlamendisaadikute survele, kes leidsid, et Rosoboronexportiga äri ajades aitavad ameeriklased venelastel toetada Bashar Al Assabi režiimi Süürias, teatas Pentagon, et rohkem tehinguid Vene riikliku sõjatööstusega ei tee. Juba sõlmitud lepingut afgaanidele kopterite ostmiseks lubasid nad aga jätkata.

Pärast Krimmi annekteerimist on Kongressi saadikud aga astunud samme selleks, et ka afgaanide koptereid puudutav tehing lihtsalt katki jäetaks. «Arvestades Venemaa hiljutisi tegusid, mis rikuvad Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust, sealhulgas ebaseaduslikku referendumit Krimmi eraldamiseks, nõuame, et te lõpetaksite need lepingud,» ütleb 19. märtsil kaitseminister Chuck Hagelile saadetud kiri, mille all seisis nii demokraatide kui vabariiklaste nimesid.

Alates 2011. aastast on Pentagon Rosoboronexportilt koptereid ostnud rohkem kui miljardi dollari eest. Ühendriikide kaitseametnike sõnul sobivad Vene õhusõidukid Afganistani hästi: nad on vastupidavad ja afgaani julgeolekujõududel on nende kasutamisega juba ka kogemusi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles