Soomlane: edukas sukeldumine Norra koobastes oli kergenduseks kõigile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääauk, kust soomlased sisenesid veebruari alguses Plurdaleni koobastesse.
Jääauk, kust soomlased sisenesid veebruari alguses Plurdaleni koobastesse. Foto: SCANPIX

Põhja-Norra veealustes koobastes hukkunud kahe soomlase surnukeha edukas väljatoomisoperatsioon oli kergenduseks kõigi jaoks, kinnitas üks osalenutest ajalehele Helsingin Sanomat.

Kokku oli grupp 17 liikmeline. Neist osa sukeldus ise, ülejäänud olid aga taustajõuks.
Gruppi kuulusid ka need kolm meest, kes pääsesid veebruari alguses juhtunud traagilisest õnnetusest eluga. Kõik kolm vette ei läinud, osa tegutses abilisena.

«Täiesti loomulik on kindlasti tõsiasi, et nende jaoks on see kergendus. Nii on see meie kõigi jaoks,» rääkis sukeldumisel osalenu mees ajalehele.

Ta jutustas Helsingin Sanomatele, et ettevalmistustööd hukkunute väljatoomiseks algasid kohe pärast seda, kui Norra ametivõimud teatasid surnukehade koopasse jätmisest. Grupp pandi kokku kogenud ja osavatest kopasukeldujatest, kel oli üksteise vastu täielik usaldus.

«Langetasime otsuse sõita Norrasse pärast ohvrite omastega peetud vestlusi. Nende soovi tõttu sinna mindigi. Kui nad poleks seda tahtnud, siis me poleks ka läinud,» jutustas ta.
Mees kinnitas, et tundis mõlemat ohvrit isiklikult ja tahtis seetõttu päästetöödel kaasa lüüa.

Grupi esimesed liikmed sõitsid Norrasse eelmisel kolmapäeval. Hukkunute väljatoomisoperatsioon algas laupäeval ja see kestis kolmapäevani. «Ettevõtmine oli üks ööpäev lühem kui oletasime. See polnud nii keeruline kui arvasime.»

Soomlased ametivõimudele eelnevalt oma plaanist teada ei andnud. Nende kinnitusel polnud koopa sissepääsu juures ühtegi silti, mis oleks teatanud sukeldumiskeelust. Nad tõid sõprade surnukehad veepinna lähedusse, kuid sellega kogu ettevõtmine ei lõppenud.

Norra politsei pressiesindaja Mette Horsberg rääkis täna Soome MTV uudistele, et üks surnukeha on koopast välja maapinnale toodud. Teine loodetakse välja tuua homme.

Surnukehade väljatoomisest võtavad lisaks sukeldujatele osa kümmekond kooparonijat. Horsbergi selgituse järgi on teekond veepinna juurde toodud surnukehadeni pikk ja järsk. Mõlemad viiakse lahkamiseks Bergeni haiglasse ning kodumaale Soome toimetatakse need ilmselt nädala pärast, lisas ta.

Helsingin Sanomate võrguväljaandes on video, mis on Plurdaleni koobastes filmitud kaks aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles