Leedu president: otsus liituda NATO-ga oli elutähtis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaitė
Leedu president Dalia Grybauskaitė Foto: Margus Ansu

Venemaa agressioon Ukraina vastu on näidanud, et Leedu otsus liituda NATO-ga oli eluliselt tähtis, ütles Leedu president Dalia Grybauskaitė Balti riikide alliansiga ühinemise kümnendal aastapäeval.

Grybauskaitė hoiatas Vilniuses peetud tseremoonial, et «rahu, mida sõjajärgses Euroopas suure hoole ja vastutustundega üles ehitati, seisab nüüd tõelise ohu ees».

«Käib relvatäristamine, suveräänse riigi territoorium on okupeeritud ja Euroopa kaart joonistatakse jõhkralt ümber -- ja see juhtub väga lähedal Leedu piirile,» rääkis Leedu president presidendipalee ette kogunenud sadadele inimestele.

«Elu on kinnitanud, et Leedu kümne aasta tagune otsus ühineda NATO oli eluliselt tähtis ja õige,» märkis Grybauskaitė.

USA suurendas pärast Ukrainale kuuluva Krimmi liitmist Venemaa koosseisu Leedus paiknevas Balti õhuturbemissioonis osalevate hävitajate arvu kümneni. Ka Suurbritannia, Prantsusmaa ja Taani on lubanud eraldada lisalennukeid, kui Poola võtab aprillis ameeriklastelt missiooni üle.

«Meie ootused Leedu julgeoleku suhtes on täitunud. NATO partnerid on näidanud, et ohu korral pole me üksi,» ütles Leedu president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles