Bundestagi spiiker kritiseeris Ukraina presidendiks pürgivat Tõmošenkot

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Tõmošenko Kiievis 29. märtsil.
Julia Tõmošenko Kiievis 29. märtsil. Foto: SCANPIX

Bundestagi spiiker Norbert Lammert kritiseeris Julia Tõmošenko soovi kandideerida Ukraina presidendiks ja võrdles teda Viktor Janukovõtšiga, põhjustades omakorda endise presidendi Leonid Kravtšuki kriitika.

Lammerti sõnul kinnitab Tõmošenko telefonivestlus Nestor Šufritšiga kahtlusi, et ta sobib Ukraina poliitiliseks juhiks sama vähe kui tagandatud riigipea Viktor Janukovõtš, vahendas Spiegel Online.

Spiiker viitab telefonikõne salvestisele, mis 24. märtsil lekkis internetti.

Saksa poliitiku arvates vajab Ukraina niisugust presidenti, kes suudaks riiki liita.

Iseseisvunud Ukraina esimene president Leonid Kravtšuk kritiseeris aga Lammerti arvamusavaldust, vahendas Pressa Ukrainõ. «Viimasel ajal lubavad mitmed poliitikud, nende seas ka Euroopa omad, pehmelt öeldes sekkumist meie riigi siseasjadesse,» seisab tema avalikus kirjas. «Nende poolt on sageli kuulda soovitusi selle kohta, et keda me peaks valima, keda ametisse nimetama.»

Kravtšuk peab taolist sekkumist lubamatuks. Välisriikide poliitikud ei tohi võrrelda inimesi, keda nad üldse ei tunne. «Antud juhul pean silmas Bundestagi esimehe Norbert Lammerti katset võrrelda Julia Tõmšenkot ja Viktor Janukovõtšit ekspeaministri teravate Putini-vastaste väljaütlemiste pärast.»

Üleukrainaline Ühendus Isamaa ehk Batkivštšina valis Tõmošenko eile oma presidendikandidaadiks. Veel samal päeval viis poliitik oma dokumendid keskvalimiskomisjoni, et see registreeriks ta presidendikandidaadiks, vahendas Korrespondent.net.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles