Türgi munitsipaalvalimised kui referendum Erdoğani võimule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimispäeva meeleolud Ankaras Tandogani väljakul.
Valimispäeva meeleolud Ankaras Tandogani väljakul. Foto: SCANPIX

Türgis toimuvad täna munitsipaalvalimised, milles nähakse referendumit korruptsiooniskandaali sattunud peaminister Recep Tayyip Erdoğani võimule.

Üksteist aastat võimul olnud Erdoğan on lubanud kaotuse korral tagasi astuda.

Erilise tähelepanu all on suurim linn Istanbul ja pealinn Ankara. Sealsed tulemused avaldavad mõju sellele, kas Erdoğan plaanib augustis presidendiks kandideerida või taotleb neljandat ametiaega peaministrina.

Valimisjaoskonnad avati riigi idaosas kell 07.00 ja lääneosas kell 08.00 (Eesti aeg sama).
Meeride ja kohalike volikogude valimistel on hääleõigus enam kui 50 miljonil valijal. Riigis on avatud ligi 200 000 valimisjaoskonda. Valitsev islamistlike juurtega Õigluse ja Arengu Partei (AKP) on valimistel vastamisi sekularistide, rahvuslaste ja teiste rühmitustega.

Tegemist on esimeste valimistega alates läinud aasta juunist, mil valitsusvastaste meeleavalduste mahasurumise käigus hukkus kaheksa inimest.

Erdoğan on kaotanud eeskätt suuremate linnade keskklassi seas populaarsust, vallandades muu hulgas tuhandeid politsei- ja kohtuametnikke, nimetades oma kriitikuid terroristideks ning keelustades viimati suhtlusvõrgustiku Twitter.

Ehkki peaminister on lubanud kas võita või lahkuda, langetas tema erakond AKP ootusi, teatades, et kavatseb lugeda õnnestumiseks enam kui 38,8-protsendilist tulemust.

Just nii suure osa häältest kogus AKP 2009. aasta kohalikel valimistel, 2011. aasta üldvalimistel toetas erakonda 49 protsenti valijaist.

Arvamusuuringute kohaselt võib Türgi valitsuserakonna tulemus jääda 35 ja 45 protsendi vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles