Türgi peaminister kuulutas võitu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan (vasakul) tervitab oma poolehoidjaid koos poeg Bilali ja tütar Sumeyyega võimupartei rõdul Ankaras.
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan (vasakul) tervitab oma poolehoidjaid koos poeg Bilali ja tütar Sumeyyega võimupartei rõdul Ankaras. Foto: SCANPIX

Esialgsete tulemuste kohaselt kogus peaministri Õigluse ja Arengu Partei (AKP) 45,5 ja ilmalik opositsiooniline Vabariiklik Rahvapartei (CHP) 28 protsenti häältest. AKP säilitas võimu suurimas linnas Istanbulis ja kuulutas end võitjaks ka pealinnas Ankaras, kuigi seal on seis tasavägine.

«Te toetasite oma peaministrit. Ma olen teile lõpmata tänulik,» sõnas 11 aastat võimul olnud valitsusjuht lippe lehvitavatele toetajatele.

Augustis kavatseb 60-aastane Erdoğan kandideerida riigi esimestel presidendi otsevalimistel või siis paluda oma parteil taotleda neljandat ametiaega peaministrina. Analüütikute hinnangul annab valimistulemus talle indu pürgida riigipeaks.

Praegustes valimistes nähti referendumit tema senisele ametiajale.

Tegemist oli esimeste valimistega alates läinud aasta juunist, mil valitsusvastaste meeleavalduste mahasurumise käigus hukkus kaheksa inimest.

Erdoğan on kaotanud eeskätt suuremate linnade keskklassi seas populaarsust, vallandades pärast detsembris algatatud korruptsioonijuurdlust tuhandeid politsei- ja kohtuametnikke, nimetades oma kriitikuid terroristideks ning keelustades viimati suhtlusvõrgustiku Twitter ja videoportaali YouTube.

Peaministri ja tema erakonna mainet on kahjustanud internetti lekitatud telefonikõnedega, kus ta õpetab oma poega peitma miljoneid eurosid. Kõnede ehtsust pole suudetud tõestada, kuid arvatakse, et need tehti samal ajal, kui politsei arreteeris korruptsioonikahtlusega hulga Erdoğani liitlasi. Peaminister süüdistab USA-s elava islamivaimuliku Fethullah Güleni, oma endise liitlase toetajaid vandenõus.

Ent meeleavaldused, korruptsiooniskandaalid ja internetiblokaadid ei näi olevat Erdoğani valimisedu vääranud.

«Tulemused näitavad, et Erdoğan on need skandaalid väga väikeste kaotustega üle elanud,» ütles Mehmet Akif Okur Ankara Gazi ülikoolist.

«Valijad arvavad, et kui Erdoğan langeb, langevad ka nemad. Kui tõsised
korruptsioonisüüdistused ka poleks, toetasid valijad Erdoğani, et säilitada tema valitsusajal saavutatud staatus.»

2011. aasta üldvalimistel toetas erakonda 49 protsenti valijaist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles