Putin: Mistral huvitab meid vaid koos tehnoloogiaga

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin (vasakul) koos AFP ja telekanali France 2 ajakirjanikega.
Vladimir Putin (vasakul) koos AFP ja telekanali France 2 ajakirjanikega. Foto: SCANPIX

Venemaa peaminister Vladimir Putin rääkis Prantsusmaa visiidi eel, et kopterikandja Mistral pakub huvi üksnes koos tehnoloogiaga.


Putini täna alanud kahepäevane visiit sisaldab endas kohtumisi riigijuhtidega ja ka Vene-Prantsuse suurnäituse avamist, vahendas AFP.

Valitsusjuht rääkis AFP-le päev enne visiiti aset leidnud intervjuus, et Venemaa huvitub Mistral-tüüpi dessantlaevast üksnes siis, kui saab selle osta koos tänapäevaste tehnoloogiliste seadmetega.

Prantsusmaa on teatanud, et ei kavatse müüa laeva koos radarisüsteemide ja muu sensitiivse tehnoloogiaga. Müügitehingu võimaliku õnnestumise korral oleks tegemist esimese militaartehinguga NATOsse kuuluva riigi ja Venemaa vahel.

Laevatehing kerkib oletatavasti jututeemaks Putini, president Nicolas Sarkozy ja valitsusjuhi Francois Filloni tänasel õhtusöögil.

Homme avab Putin Vene-Prantsuse kultuuri- ja majandussidemeid tutvustava viis päeva kestva näituse Grand Palais’s.

Putini juhitavasse delegatsiooni kuuluvad lennunduse, energia- ja transpordiala tippärimehed, kes arvukate ümarlauakohtumiste ajal sondeerivad pinda uute võimalike koostöölepete kohta.

Mistral-tüüpi dessantlaev võtab pardale 750 meest ja 16 helikopterit. Venemaa ja Prantsusmaa on pidanud laeva ostu-müügi üle nõu enam kui viis kuud. Pidurdavaks asjaoluks on osutunud tehnoloogia teema ja ka see, et Venemaa tahab osta ühe laeva ja litsentsi kolme laeva ehitamiseks Vene laevatehastes.

Prantsusmaa on huvitatud kahe laeva (ilma modernse tehnoloogiata) ja lisaks kahe laeva ehitamiseks mõeldud litsentsi müümisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles