USA ei kinnita veel Vene vägede tagasitõmbumist Ukraina idapiirilt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid Krimmis.
Vene sõdurid Krimmis. Foto: SCANPIX

USA teatas esmaspäeval, et tervitab Vene vägede tagasitõmbumist Ukraina idapiirilt, kuid ei kinnitanud teateid, et Venemaa on sellega alustanud.

«Kui teated sellest, et Venemaa on osa vägesid piirilt tagasi tõmbamas, vastavad tõele, oleks see tervitatav esimene samm,» ütles Ühendriikide välisministeeriumi pressiesindaja Jen Psaki.

Psaki sõnul ärgitab Washington Venemaad «protsessi kiirendama».

«Samuti kutsume Venemaad üles pidama olukorra de-eskaleerimiseks Kiievi võimudega dialoogi, austades Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust,» sõnas Psaki.

Vene president Vladimir Putin ütles telefonivestluses Saksa kantsleri Angela Merkeliga, et osa vägedest viiakse Ukraina piirilt ära, teatas Merkeli kantselei esmaspäeva õhtul.

Ukraina välisministeeriumi pressiesindaja Jevhen Perebõinise sõnul on Kiievil informatsiooni sellest, et Venemaa viib Ukraina piiri ääres läbi arusaamatuid manöövreid. «Mõnes kohas liiguvad väed piirist eemale, teistes kohtades piiri suunas. Seetõttu oleme me vägede liikumise pärast mures. Meil puudub Vene poole selgitus vägede liigutamise eesmärkide kohta,» sõnas Ukraina diplomaat.

Valge Maja pressiesindaja Jay Carney sõnul ei ole USA administratsioon Vene vägede tagasitõmbumist veel näinud, kuid tõeks osutumise korral oleks tegemist positiivse arenguga.

«Viimastel päevadel on Vene väed piirist järk-järgult eemale tõmbunud,» ütles Ukraina kaitseministeeriumi peastaabi pressiesindaja Oleksi Dmõtraškivski varem esmaspäeval.

«Tegemist võib olla sõdurite rutiinse rotatsiooniga, kuid samuti võib see olla seotud Vene-USA kõnelustega,» ütles Dmõtraškivski.

Venemaa Kesksõjaväeringkonna 15. motoriseeritud üksikjalaväebrigaadi pataljon naasis Rostovi oblastis toimunud õppustelt oma baasi Samara oblastis, teatas Vene kaitseministeerium varem.

USA ja Euroopa Liidu nädalavahetuse hinnangu kohaselt oli Venemaa koondanud Ukraina piiri lähedale 30 000 - 40 000 sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles